Home / Stiri financiare / O luna pana la liberalizarea totala a pietei de energie. Ce trebuie sa stie clientii din toata tara ca sa-si reduca factura

O luna pana la liberalizarea totala a pietei de energie. Ce trebuie sa stie clientii din toata tara ca sa-si reduca factura

O luna pana la liberalizarea totala a pietei de energie. Ce trebuie sa stie clientii din toata tara ca sa-si reduca factura

La data de 1 ianuarie, piata energiei electrice va fi complet liberalizata, pentru toti clientii casnici din România. Consumatorii trebuie sa stie ca au oricând optiunea sa schimbe furnizorul de energie electrica sau ramâna la acelasi furnizor, dar sa schimbe contractul. Economiile la factura sunt în general notabile si nu exista niciun risc. 

Toti cei opt milioane de consumatori de energie electrica din Romania pot schimba, si acum, si dupa 1 ianuarie, furnizorul de energie si/sau contractual de furnizare pe care il au acum cu unul dintre cei patru mari furnizori de ultima instanta: Enel, Electrica, E.On si CEZ. Cine nu o va face, va ramane client care va primi eneregie electrica in sistem de ultima instanta, la preturi care nu vor mai fi reglementate de stat, ci doar avizate. Iar factura va fi mai mare fata de varianta in care ar trece pe cealalta piata, cea concurentiala.

La ora actuala sunt zeci de furnizori pe piata concurentiala la care se poate transfera orice client casnic, dar, pentru cei care ezita sa schimbe furnizorul, am facut o comparatie intre tarifele aceluiasi furnizor de la care primesc acum energie in regim de pret reglementat de stat si tarifele pe care le-ar primi daca ar accepta oferta de energie electrica de piata libera . Toti cei patru mari furnizori de ultima instanta au si oferte pentru piata libera, iar economia la factura este in general substantiala. Iata situatia pentru fiecare regiune in parte:

Muntenia Sud (Municipiul Bucuresti, judetele Ilfov si Giurgiu)

Consumatorii ramasi in sistem reglementat platesc furnizorului de ultima instanta (FUI) Enel un pret final de 0,62 lei/kWh. In cazul in care decid sa treaca din sistem reglementat pe piata concurentiala, dar sa ramana la Enel, pot incheia, tot cu Enel, un contract de furnizare de energie pe piata concurentiala, in care pretul este cu 21% mai mic. Furnizorul are in oferta abonamentul Enel fix online, cu un pret de 0,49 lei/kWh. Un pret mai bun pe piata concurentiala are doar RCS&RDS.

Banat (Judetele Timis, Arad, Caras Severin si Hunedoara)

Consumatorii ramasi in sistem reglementat platesc furnizorului de ultima instanta Enel un pret final de 0,62 lei/kWh. In cazul in care decid sa treaca din sistem reglementat pe piata concurentiala, dar sa ramana la Enel, pot incheia, tot cu Enel, un contract de furnizare de energie pe piata concurentiala, in care pretul este cu 19 % mai mic, tot prin abonamentul Enel fix online, cu un pret de 0,49 lei/kWh. Un pret mai bun pe piata concurentiala are, si in aceasta zona, tot RCS&RDS.

Dobrogea (Judetele Tulcea, Constanta, Ialamita, Calarasi)

Consumatorii ramasi in sistem reglementat platesc furnizorului de ultima instanta Enel un pret final de 0,65 lei/kWh. Daca decid sa treaca din sistem reglementat pe piata concurentiala, dar sa ramana la Enel, acelasi abonament Enel Fix Online are un pret cu cu 19 % mai mic, tot prin abonamentul Enel fix online, cu un pret de 0,53 lei/kWh. Un pret mai bun pe piata concurentiala are, si in aceasta zona, tot RCS&RDS.

Oltenia (Judetele Arges, Teleorman, Valcea, Dolj, Gorj, Gorj, Mehedinti)

Consumatorii ramasi in sistem reglementat platesc furnizorului de ultima instanta CEZ un pret final de 0,67 lei/kWh. In cazul in care decid sa treaca din sistem reglementat pe piata concurentiala, dar sa ramana la CEZ, au o oferta de la CEZ Vanzare la un pret cu 13% mai mic (0,58 lei/kWh). De retinut ca, pentru aceasta zona, sunt nu mai putin de 14 furnizori care practica, in regim de piata libera, preturi mai bune decat CEZ. Ca de obicei, cel mai bun pret, si pentru clientii din zona Olteniei, este oferit de RCS&RDS, cu 23% mai mic decat pretul platit acum in regim reglementat. De retinut si ca, pentru aceasta zona, doi FUI, adica Enel si E.On, au oferte de piata concurentiala mai buna decat oferta similara a CEZ.

Detalii, pe Economica

joi, 30 noiembrie 2017, 547 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile