O propunere legislativa inaintata Parlamentului European include prevederi controversate privind continutul postat online
Comisarul european pentru Societatea si Economia Digitala, Günther Oettinger, a transmis Parlamentului European o propunere legislativa care, daca va fi adoptata, va schimba radical multe aspecte considerate normale în mediul online actual.
Propunerea lui Gunther Oettinger - acuzat ca urmareste exclusiv interesul unui numar limitat de publisheri si detinatori de drepturi de autor - va afecta direct atat utilizatorii, cat si companiile de tehnologie, retelele sociale, motoarele de cautare si furnizorii de internet.
Prevederi controversate ale noii propuneri legislative si efectele pe care aceasta le-ar putea avea:
Interzicerea postarii online a fragmentelor de text din articole fara acordul publisher-ului
Nu este specificata nicio limita de caractere sub care utilizatorul poate face preluarea pentru a posta, de exemplu, un citat dintr-un articol pe Facebook. Nu conteaza daca este inclus un link si nici daca scopul preluarii este unul non-comercial. Singura limita in acest caz este de timp: 20 de ani din momentul publicarii unui articol este interzisa preluarea oricarui fragment de text fara acordul autorului sau a publicatiei respective.
Nu este permisa preluarea titlurilor creative
Titlurile creative, precum metaforele care insotesc adesea editorialele, nu vor mai putea fi folosite de utilizatori pe retelele sociale. Un titlu care contine doar fapte va putea fi reprodus in continuare de oricine. Unul de genul "Iarna nu-i ca toamna" este considerat creativ si va fi interzisa folosirea sa de catre altcineva in afara de publisher-ul original, singurul in masura a permite acest lucru, eventual contra-cost.
Retelele sociale nu vor mai avea voie sa parseze link-urile
In mod normal, Facebook si restul retelelor sociale parseaza link-urile postate de utilizatori pentru a extrage titlul, introducerea si o poza.
Conform reglementarilor din articolul 11 al acestei propuneri legislative, retelele sociale vor avea de ales intre a plati publisherii sau a renunta la parsare. In cel de-au doilea caz, wall-ul utilizatorilor ar putea arata ca o insiruire inestetica de link-uri simple, fara niciun fel de context.
Obligativitatea monitorizarii upload-ului
Pentru a pune in aplicare aceste prevederi este necesar un sistem politienesc de urmarire a activitatii utilizatorilor, in special a continutului pe care acestia il urca pe internet (upload).
Aceasta sarcina va fi responsabilitatea furnizorilor de internet care ar putea fi nevoiti sa investeasca in sisteme pentru monitorizarea si stocarea informatiilor legate de upload-ul facut de abonati, pentru ca acesta sa fie la dispozitia detinatorilor drepturilor de autor si a autoritatilor.
Motoarele de cautare ar trebui sa plateasca pentru indexarea site-urilor
Detalii, pe Economica