Oficial ANRE despre preturile mari la energia pentru industrie anii viitori: Contractele la 300 lei/MWh ar putea sa nu fie onorate
Preturile din contractele de vânzare de energie încheiate de Hidroelectrica pentru anul 2020 si 2021, de peste 300 de lei/MWh pentru energia de vârf nu sunt neaparat un indiciu ca acestea vor fi preturile pentru consumatorii industriali în anii ce vin, a declarat vicepresedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege, la o întâlnire cu presa.
Vicepresedintele ANRE admite ca este normal ca producatorii care sunt obligati sa vanda energie pentru casnici pe piata reglementata sa incerce sa vanda mai scump energia pe piata concurentiala, dar spune ca preturile de 330 de lei/MWh, pentru energia de varf, cu care a vandut deja Hidroelectrica energia in avans, nu pot fi considerate un reper. Ba chiar ar fi posibil ca aceste contracte sa nu fie onorate.
“Este foarte greu de spus. Chiar daca Hidroelectrica incheie momentan niste contracte la 300 de lei, acelea nu se finalizeaza neaparat prin livrare. Sunt si niste clauze de iesire, mai vedem.S i furnizorul poate sa renunte la acel contract, daca plateste penalitatile. Daca momentul respectiv gaseste energie mai ieftina, pe orice platforma si chiar si pe pietele spot, si furnizorul sau cel care a achizitionat energie de la Hidroelectrica poate sa iasa din acel contract. E foarte greu de spus daca, intr-adevar in 2020 sau 2021 preturile vor fi la 300 de lei” a declarat Bege intrebat despre evolutia preturilor la energia electrica pentru industrie, in anii urmatori.
El a admis insa ca producatorii au un comportament normal incercand sa vanda energia cat mai scump pe piata libera.
“E oarecum normal din partea acestor companii, si ma refer in special la Hidro si la Nuclear, care vand cu acea rata de 5% a profitului reglementat. Vand mult sub pretul pietei, e normal sa gaseasca instrumente prin care pot sa recupereze acele diferente de venit la care se asteptau, nu le spun pierderi, pentru ca nu sunt pierderi”, a declarat Bege.
Detalii, pe Economica