OMV ar putea fi nevoita sa renunte la schimbul cu Gazprom si sa cumpere direct activele din Siberia - Reuters
Grupul energetic austriac OMV AG cauta sa cumpere direct anumite active ale Gazprom din Siberia, dupa ce autoritatile norvegiene si-au exprimat nemultumirea fata de schimbul de active convenit de OMV si Gazprom, acord care va oferi gigantului rus acces la resursele de pe platoul continental norvegian, au declarat joi, pentru Reuters, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
In luna decembrie 2016, OMV si grupul rus Gazprom au semnat un acord de baza privind schimbul unor active, conform caruia Gazprom va primi o participatie de 38,5% din actiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrata pe explorarea si productia de petrol in Norvegia. In schimb, OMV va primi o participatie de 24,98% intr-un proiect destinat dezvoltarii blocurilor 4 si 5 ale formatiunii Achimov, parte a zacamantului de petrol, gaz si condensat Uregoy din Siberia. In luna martie a acestui an, directorul general de la OMV, Rainer Seele, declara ca se asteapta la finalizarea acordului de schimb de active cu Gazprom pana la finele lui 2018.
Dar Norvegia nu este incantata de acest plan, deoarece Gazprom obtine acces la platoul sau continental, a declarat saptamana trecuta, pentru Reuters, ministrul norvegian al Energiei.
La ultimele negocieri dintre Gazprom si OMV, cele doua companii au analizat cateva optiuni, inclusiv anularea schimbului de active pentru o plata directa, sustine una din surse.
O alta sursa a declarat ca OMV ar putea cumpara activele Gazprom din Siberia in loc sa realizeze schimbul de active.
Reprezentantii OMV si Gazprom nu au comentat informatia.
Prin acest acord, grupul austriac dorea sa-si completeze rezervele, obtinand acces la zacaminte low-cost de gaze si titei, in timp ce compania rusa spera sa beneficieze de pe urma diversificarii geografice a investitiilor sale.
OMV este acum intr-o situatie financiara mai solida decat era in 2016 si isi poate permite lejer sa cumpere activele, evitand potentialele probleme cu autoritatile de la Oslo.
In 5 iunie presedintele rus Vladimir Putin va vizita Viena, celebrand 50 de ani de livrari de gaze rusesti catre OMV.
Norvegia este al doilea mare furnizor de gaze naturale al Europei, dupa Rusia. De asemenea, compania norvegiana de stat Equinor, fostul Statoil, este principalul competitor al Gazprom in Europa Occidentala.
Detalii, pe Economica