Otrava din mancare. De unde provin cele mai multe alimente cu risc pentru consumatori
Anul trecut, Comisia Europeana a primit aproximativ 780 de alerte cu privire la alimente potential periculoase aflate deja pe raftul magazinelor din toata Europa. Cele mai multe astfel de produse au provenit din China, Turcia si India, iar cele mai mari probleme de securitate alimentara au fost generate de microorganismele patologice precum E. coli sau Salmonella. Alergiile alimentare devin si ele tot mai problematice.
Anul trecut, prin Sistemul Rapid pentru Alimente si Furaje (RASFF), instrument creat de catre Comisia Europeana pentru a asigura securitatea alimentara la nivel global, statele care au aderat la acest sistem au transmis 3.049 de notificari, din care 775 (25,4%) au fost catalogate ca fiind alerte, adica informari despre alimente cu risc pentru consumatori ce se aflau deja pe rafturile magazinelor si trebuiau retrase imediat de pe piata. Mai mult, potrivit ultimului raport RASFF publicat recent, in 2015, au existat 57 de notificari declansate de cazuri de otravire prin consumul de alimente infestate, spre exemplu, cu salmonella sau produse alergenice nementionate pe eticheta precum lapte, oua, soia, arahide etc.
Tarile care au livrat cele mai multe produse cu risc pentru consumator
Cele mai multe alimente cu probleme, calculand din punct de vedere al notificarilor din RASFF, provin din China (388 de notificari), Turcia (282 de notificari), India (276 de notificari), Spania (159), Polonia (118) si Italia (117).
Sprte exemplu, s-au emis 97 de notificari ce au vizat nuci si seminte contaminate cu aflatoxina din China, in timp ce India este tara de origine a unor cantitati de legume, fructe, nuci si seminte cu Salmonella pentru care statele au emis in total 143 de notificari.
De altfel, din China provin si alimente oprite la granite din cauza certificatelor sanitar-veterinare false. "21 de notificari se refera la interdictii la granite, din care 15 urmare a depistarii unor certificate false. China este tara de origine pentru cele mai multe astfel de probleme, astfel ca acum se desfasoara o ancheta pe acest subiect", se mentioneaza in raportul RASFF.
Din Spania a provenit pestele si produsele din peste cu mercur pentru care s-au emis 58 de notificari, iar Turcia a fost tara de origine a unor nuci, legume si fructe cu aflatoxina (101 notificari).
19 produse cu risc din Romania
Romania este tara de origine pentru 19 produse pentru care s-au trimis notificari. La randul ei, a transmis 23 de notificari cu privire la prezenta pe teritorul sau a unor alimente cu risc.
Cea mai serioasa alerta primita de Romania anul trecut (food poisoning alert) se refera la un soi de salam produs in Germania si importat de o companie din Irlanda. Salamul continea urme de ou, ceea ce nu era mentionat pe eticheta, fapt ce a dus la imbolnavirea unui copil din Irlanda.
Detalii, pe Economica