Panouri fotovoltaice acasa: cat costa, cat castigi, ce trebuie sa faci si de ce acte ai nevoie
Fondul de mediu a anuntat ca statul va subventiona cu pâna la 20.000 de lei montarea de sisteme fotovoltaice de catre consumatorii casnici, si avem în sfârsit si legislatia primara care le permite oamenilor sa vânda în retea energia electrica produsa acasa. În aceste conditii, instalarea de panouri fotovoltaice pare sa surâda multor proprietari de locuinte individuale. Mai jos vedeti, în detaliu, costurile, avantajele, ce trebuie sa cumparati si de ce acte aveti nevoie.
Ultimele modificari si initiative legislative referitoare la instalarea de panouri fotovoltaice pentru uz casnic si la sprijinul financiar pe care il acorda statul celor care doresc sa-si produca singuri o parte din energia pe care o consuma, putand inclusiv sa vanda o parte din productie in retea, au starnit interesul mai multor consumatori de energie electrica, persoane fizice. Unii dintre ei sunt interesati doar de productia care sa acopere consumul propriu, altii sa devina prosumatori, adica sa si vanda o parte din energia produsa in retea, in conditiile in care a aparut si legislatia relevanta.
Dar cat costa o instalatie fotovoltaica pentru o casa obisnuita, cat produce, cat economisim, in cat timp se recupereaza investitia, de ce acte si avize avem nevoie, si pentru constructie si pentru a putea lua cei 20.000 de lei de la stat?
La aceste intrebari ne-a raspuns, in detaliu, Florin Bechis, partener la firma Krone Solar, o companie care exact asta face: ofera consultanta pentru proiecte de energie din surse fotovoltaice clientilor mari. Calculele de mai jos sunt facute pentru o casa obisnuita cu patru camere din zona Bucuresti, pe care Florin Bechis le-a facut la solicitarea noastra.
Consumul estimativ pentru o casa de 150 mp, cu echipamente electrice standard, fara incalzire electrica este cuprins 200-300 kWh pe luna, conform cu estimator online ale CEZ.
In cazul in care se doreste trecerea la statutul de prosumator, putem alege una dintre cele doua variante, in functie de preferinte si de cat de mult timp petrecem acasa in timpul zilei:
1.Varianta in care consumul nu este automatizat si eficientizat
2.Varianta in care exista un dispozitiv de smart home care pate controla consumatorii mari.
Iata fiecare dintre variante:
1. Sistem conectat la retea, fara automatizare
Productia anuala si economiile realizate de sistem
Mai jos, am considerat o curba de consum pentru o familie cu program de munca de la 9 la 17 pentru a ilustra productia orara si consumul orar intr-o locuinta clasica pe timpul saptamanii. Curba de consum exacta poate fi obtinuta de la distribuitorul de energie electrica, in cazul in care aveti un contor inteligent.
Putem observa ca aproximativ 25% din energia produsa va fi folosita pentru autoconsum, in timp ce aproximativ 75% va fi livrata in retea si vanduta furnizorului.
Astfel, pentru fiecare MWh de energie produsa si consumata de noi economisim aproximativ 480 de lei, iar pentru fiecare MWh produs si livrat in retea primim momentan aproximativ 230 de lei.
Aceste valori sunt indicative, pentru un calcul specific locatiei dumneavoastra, va rugam sa luati in considerare valorile din factura de energie electrica primita de la furnizor!
Pentru un calcul economic corect, trebuie sa consideram ca, in timp, eficienta panourilor scade, deci implicit productia de energie scade si ea. Insa, in acelasi timp, conform proiectiilor din strategia energetica nationala, pretul energiei va creste semnificativ pentru consumatorii casnici, fiind prognozata pentru anul 2030 o valoare de 195 euro pentru un MWh cumparat din retea de un consumator casnic.
Chiar si in scenariul optim, costul energiei electrice poate ajunge la 145 euro/ MWh in 2030. Astfel, socotind toata durata de viata a sistemului, care este de aproximativ 20 de ani, desi el va produce mai putina energie, economiile vor fi totusi mai mari, pe masura ce preturile pentru energia consumata cresc.
Mentenanta pe durata de viata a sistemului va costa aproximativ 10% din valoarea investitiei initiale.
In tabelul de mai jos se poate observa economia anuala estimata pentru un sistem de 3 kWp cu un randament de 15%, tinand cont de o crestere modica de 1% pe an a pretului energiei electrice si o scadere a randamentului panourilor de 0,5% pe an.
Aproximativ 22.800 RON economisiti pe durata de viata a sistemului.
Detalii, pe Economica