Pasajul Domnesti: ordinul de incepere pentru constructia va fi dat in prima saptamana din ianuarie
Ordinul de începere pentru constructia pasajului Domnesti va fi dat în prima saptamâna din luna ianuarie 2018, nimic nu mai poate interveni în realizarea obiectivului, a declarat, joi, directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Stefan Ionita.
'In acest moment nu mai sunt blocaje si vreau sa va informez ca in prima saptamana din luna ianuarie vom da ordin de incepere pentru acest obiectiv, tocmai pentru ca estimam ca trei luni cat dureaza faza de proiectare sunt suficiente astfel incat cel care elaboreaza documentatia sa ajunga sa intabuleze fiecare imobil in parte, astfel incat fiecare cetatean de acolo sa-si primeasca banii si, odata cu aceasta chestiune, executorul judecatoresc se poate duce sa elibereze amplasamentul. Trebuie sa respectam toti acesti pasi legali. Desi suntem proprietari, practic, executorul nu-l poate scoate din imobil pentru ca intervine cazul social si se suspenda executarea. Aceste lucruri se intampla pe toate obiectivele. Si pe DN5 ni s-a intamplat, am avut si pe Sebes-Turda, am avut multe zone unde s-a ajuns. Si de cele mai multe ori apelam si la autoritatile locale care ne pun la dispozitie un loc unde sa se mute acea familie. In acest moment nu mai poate interveni nimic in realizarea obiectivului', a dat asigurari Ionita, dupa un eveniment de premiere a castigatorilor unui concurs de fotografii initiat de CNAIR.
Seful CNAIR a explicat ca trebuie rezolvata o serie de probleme de natura cadastrala si intabulare pentru amplasamentul acestui obiectiv de investitii.
'Amplasamentul acestui obiectiv este intr-o zona de case. Acolo sunt si constructii. Atunci cand gasesti constructii in amplasamentul unui obiectiv trebuie sa ai documentatiile realizate la milimetru, astfel incat sa poti lua un executor judecatoresc sa elibereze amplasamentul. De regula, pentru autostrazi, amplasamentele sunt libere, nu gasim constructii. Acolo unde sunt constructii ati vazut ca avem ceva probleme in a elibera amplasamentul. Noi am modificat legislatia si Legea 255 este esentiala in ceea ce priveste deblocarea acestor investitii. (...) Noi acum suntem proprietarul terenului, dar pana nu avem rezolvate problemele de natura cadastrala si intabulare exact pe suprafetele care sunt in anexa la HG nu ma pot duce cu executorul judecatoresc sa il silesc pe acel om sa paraseasca amplasamentul', a subliniat acesta.
Stefan Ionita a precizat ca licitatia pentru contractul de cadastru a fost amanata de trei ori pentru ca nu au fost ofertanti.
'Licitatia a fost amanata de trei ori, pentru ca nu s-au prezentat (ofertanti - n. r.). Intr-un final am reusit, din a treia incercare, sa atribuim acest contract de cadastru. Practic, noi suntem obligati sa respectam prevederile legale. Nu putem sari niciun pas. Daca prevederile legale spun ca trebuie sa fac aceasta licitatie respectand termenele asumate conform legislatiei, trebuie sa le respect. In final, nu s-a prezentat niciun operator economic, probabil din cauza pretului mic. Am ridicat pretul', a adaugat el.
Detalii, pe Economica