Pe termen scurt, Romania s-ar putea imprumuta la dobanzi negative la extern. Pana atunci, am putea avea in decembrie o emisiune in euro locala
În prima saptamâna din decembrie, statul a împrumutat de la banci aproximativ 2 miliarde de lei. Necesarul de finantare este însa de minimum 15 miliarde de lei. De unde va face rost Ministerul Finantelor de restul de bani? Cel mai probabil, profitând de cotatiile negative ale yieldurilor în euro ale României (minus 0,2% la emisiunile pe un an) va realiza o emisiune în euro pe piata locala în preambulul celei externe din ianuarie-februarie. Dupa toate probabilitatile, emisiunea ar avea o maturitate de doi trei ani, unde cotatiile Bloomberg indica un nivel de 0,18-0,20%. Alternativa ar fi utilizarea buffer-ului în decembrie pentru a acoperi deficitul.
Daca Romania ar iesi acum pe pietele externe cu o emsiune de eurobonduri cu maturitate de un an, dobanda ar fi pentru prima data in istorie de minus 0,20%, potrivit curbei randamentelor publicate de Bloomberg pe 6 decembrie. Cum Romania nu mai are tmp sa iasa in luna decembrie la extern, ministrul de Finante, Florin Citu, a anuntat o noua emisiune de eurobonduri in prima parte a anului viitor. Piata bancara se asteapta ca aceasta emisiune sa se petreaca in intervalul 15 ianuarie – 15 februarie.
Pana atunci, Ministerul Finantelor se imprumuta intens de pe piata interna si cu toate acestea banii nu sunt suficienti pentru a finanta deficitul. Calendarul emisiunilor de titluri de stat pentru luna decembrie prevede un volum de 5,9 miliarde de lei. Mai multi analisti din piata financiar-bancara sustin ca volumul de finantare aferent lunii decembrie este cuprins intre minimum 15 si maximum 20 de miliarde de lei.
In prima saptamana din luna decembrie Ministerul Finantelor a luat de la banci aproximativ 2 miliarde de lei. Tinand cont de faptul ca luna decembrie este practic o luna scurta din cauza sarbatorilor de iarna, chiar daca succesele repurtate de Finante in prima saptamana s-ar repeta si in cele doua saptamani in care statul va avea emisiuni de titluri de stat, nu s-ar atinge decat o valoare maxima de 5 - 6 miliarde de lei.
In acest context, Ciprian Dascalu, economistul sef al ING spunea la inceputul lunii ca este de asteptat ca „Ministerul Finantelor sa fie dispus sa aloce in luna decembrie cel putin o suma similara cu cea din noiembrie sau mai mare, daca este posibil. De asemenea, nu trebuie exclusa o alta emisiune in euro pe termen scurt". Ideea unei emisiuni suplimentare in euro pe piata locala a fost imbratisata si de alti economisti, trezorieri sau bancheri.
Detalii, pe Economica