Pensia speciala medie din Serviciile Secrete a scazut, in 2018, la 5.035 de lei brut lunar. Toti romanii au platit-o
Pensiile speciale din Serviciile Secrete au costat peste 622,23 de milioane de lei în 2018 si sunt platite doar de la bugetul de stat, adica din banii tuturor contribuabililor din România. Profesionistii din Serviciile Secrete au avut, în medie, pensie speciala de peste 5.000 de lei brut în 2018, cu 5,5% mai mica decât în 2017, arata informatiile comunicate exclusiv pentru Economica de SRI.
Pensiile de serviciu platite de Casa de Pensii Sectoriala a SRI au costat bugetul de stat peste 622,23 de milioane de lei in 2018, cu nici 3% mai mult decat in 2017, arata datele transmise exclusiv pentru Economica de SRI.
Pensia de serviciu medie, platita de Casa de Pensii Sectoriala (CPS) a SRI in 2018, a ajuns la 5.035 lei brut si e cu circa 5,5% mai mica decat in 2017, reiese din informatiile pe care CPS a SRI le-a comunicat Economica.
Casa de Pensii Sectoriala a SRI a platit pensii de serviciu pentru 10.311 oameni in luna decembrie 2018, in crestere nesemnificativa fata de lunile precedente, rezulta din datele pe care SRI le-a transmis pentru Economica.
Pensiile de serviciu din SRI sunt administrate si platite de Casa de Pensii a SRI.
SRI a refuzat insa sa raspunda clar pentru Economica.net care sunt celelalte Servicii Secrete ale caror pensii sunt gestionate tot de CPS a SRI. Singurul raspuns pe care l-am primit e ambiguu: "In ceea ce priveste administrarea, de catre Casa de Pensii Sectoriala a Serviciului Roman de Informatii, doar a sistemului de pensii din SRI, precizam ca art.61 alin. (5) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca: "Pentru militarii si functionarii publici cu statut special care apartin Ministerului Justitiei, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, dosarele de pensionare se transmit la Casa de Pensii Sectoriala apartinand Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne sau Serviciului Roman de Informatii, dupa caz, potrivit protocoalelor incheiate intre acestea". De asemenea, potrivit alineatului (6) al aceluiasi articol, "Casele de Pensii Sectoriale apartinand Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne sau Serviciului Roman de Informatii stabilesc si platesc pensiile militarilor si functionarilor publici cu statut special care apartin Ministerului Justitiei, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Informatii Externe si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, potrivit protocoalelor incheiate".
Pensiile de serviciu din Serviciile Secrete nu sunt platite in functie de contributia la pensii, ci doar din bugetul de stat.
Pensiile de serviciu ale profesionistilor din Serviciile Secrete din tara noastra se platesc doar din bugetul de stat, potrivit reglementarilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Militarii contribuie la bugetul de stat cu o cota individuala de contributie, in valoare de 25% din solda lunara bruta/salariul lunar brut.
Detalii, pe Economica