Home / Stiri financiare / Pentru ce e mai rentabil CASCO: Pentru frauda sau protectie?

Pentru ce e mai rentabil CASCO: Pentru frauda sau protectie?

Pentru ce e mai rentabil CASCO: Pentru frauda sau protectie?

Companiile de asigurari tind sa evalueze masinile vechi la niveluri cu mult peste valoarea de piata, ceea ce poate tenta asiguratii cu Casco sa isi distruga sau sa isi faca disparute masinile.

masinile.

Iulia I. si-a incheiat anul trecut o asigurare Casco pentru masina ei Volkswagen Polo la o companie de asigurari care i-a oferit in acelasi timp o suma asigurata mare si o prima de asigurare mica. La inceputul anului, a mers la brokerul ei sa isi innoiasca polita cu acelasi asigurator, crezand ca va beneficia de o reducere a primei, intrucat nu avusese evenimente cu masina. S-a izbit insa de doua surprize: asiguratorul i-a evaluat masina cu mai mult de 50% peste valoarea de piata, cerandu-i in acelasi timp o prima dubla fata de anul trecut.


Pe de-o parte, ea putea fi tentata sa incheie asigurarea si sa isi provoace o dauna totala sau sa faca masina disparuta. Pe de alta parte, putea sa apeleze la brokerul ei si sa ceara alte oferte. Fiind de buna-credinta, a mers pe a doua varianta si a ales asiguratorul care ii evalua masina aproape de valoarea de piata si ii percepea o prima cu mult mai mica.

Cum evalueaza asiguratorii masinile de se ajunge la asemenea distorsiuni? „In cazul masinilor  second-hand,  valoarea asigurata este calculata dintr-un catalog, din care reies insa sume asigurate foarte mari in comparatie cu realitatea“, explica Sergiu Berceanu de la Risk Control. Din pacate, acest catalog nu este corelat la valoarea de piata si de aici apar si diferente foarte mari.
O alta metoda de calcul este pe baza valorii de nou mentionata in factura de achizitie (in cazul in care ea este disponibila), din care se scade o uzura anuala de circa 10%-15% si astfel rezulta suma asigurata.

O invitatie la frauda, greu de refuzat

„Majoritatea asiguratorilor nu accepta ca metoda de calcul valoarea de piata a masinilor sau valoarea de factura dintre doua parti. Recent, am avut cazul unei masini second-hand achizitionata la 5.000 euro, iar cand am cerut oferte pentru polita Casco, sumele asigurate oferite de asiguratori au fost cuprinse intre 9.500 euro si 12.800 euro!“, spune Berceanu.

Potrivit lui, din diferentele care apar intre valoarea asigurata si valoarea reala, tentatia asiguratului la frauda este foarte mare. Conform exemplului de mai sus, in caz de dauna totala, asiguratul ar avea un „castig“ dublu fata de valoarea masinii.

Pe de alta parte, alte voci spun ca, oricat de mare ar fi tentatia, oamenii tind sa fie de buna-credinta, iar la frauda apeleaza „specialistii“. „Persoanele inclinate spre frauda vor gasi intotdeauna oportunitati de fraudare, iar asigurarile sunt un domeniu expus acestui risc. Cu toate acestea, chiar daca in 2009 si 2010 a existat o crestere a fraudelor pe fondul scaderii bruste a valorii masinilor, in prezent, intram in normalitate si inclinatia spre frauda e mai mica“, spune Victor Sraer, seful Otto Broker.

Atentie la capcanele sumei asigurate!

Desi putem fi tentati sa credem ca in caz de dauna totala vom primi tot atatia bani cat e suma asigurata, brokerii ne avertizeaza asupra anumitor aspecte de luat in seama. In caz de dauna totala, in functie de asigurator, se va despagubi circa 75%-85% din suma asigurata, iar diferenta se va recupera din vanzarea epavei. De asemenea, trebuie tinut cont ca din despagubire se va scadea si valoarea fransizei (cand aceasta exista).


Detalii, pe Capital

joi, 24 ianuarie 2013, 798 afisari

Curs BNR joi, 21 noiembrie 2024

1 EUR4.9766 RON
1 USD 4.7317 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7900 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile