Pepenii romanesti au ajuns in piete. Pleaca din camp si cu 60 de bani. Vezi cum ii recunosti
Începând cu aceasta saptamâna, producatorii de pepeni din bazine legumicole consacrate, precum cele din Dolj, Braila, Buzau, Ialomita, Giurgiu au început sa livreze în piete si magazine. Productia de anul acesta este buna, spune Ministerul, iar preturile la poarta fermei pornesc de la 60 de bani kilogramul. Multi cultivatori au renuntat însa sa mai planteze pe suprafete mari, nemultumiti fiind de cresterea investitiilor, scaderea preturilor sau concurenta neloiala a importatorilor care vând în marile lanturi de magazine.
Pepenii romanesti au intrat de saptamana aceasta in piete, anunta Ministerul Agriculturii potrivit caruia conditiile climatice din acest an au asigurat productii mari si de calitate foarte buna. "Din binecunoscuta zona Dabuleni se livreaza catre pietele agroalimentare din Bucuresti si din tara sute de tone de pepeni proaspeti, cantitatile ce urmeaza a fi recoltate si livrate fiind in crestere continua", informeaza institutia.
Unii producatori contactati de ECONOMICA.NET se confrunta insa cu probleme atat din cauza vremii, cat si ca urmare a cresterii investitiilor coroborat cu diminuarea preturilor de vanzare. Multi si-au scazut semnificativ suprafetele cultivate, ceea ce s-ar putea traduce printr-o diminuare a productiei totale la finalul sezonului.
Pepeni multi la unii, dar putini la altii
"Noi livram de o saptamana. Avem 18 hectare cultivate, iar productia este foarte buna.Nu putem estima foarte bine pentru ca nu am recoltat niciun hectar pana acum, dar credem ca vom depasi 70 de tone la hectar. Preturile sunt foarte diferite, depinde de mai multi factori. S-a inceput cu 1,5 lei kilogramul, iar acum sunt si 80-70 de bani kilogramul", a declarat pentru ECONOMICA.NET Stoica Petre, cultivator din Dabuleni. Acesta vinde atat angrosistilor, cat si direct in piata, la Alba Iulia.
Pentru Bileriu Flavia, un alt producator de pepeni din Dabuleni, anul acesta nu este insa unul favorabil, cultura de pepeni aducandu-i profituri tot mai mici de la an la an. "Productia nu este foarte buna. A fost foarte frig si probabil ca vom obtine la jumatate fata de anul trecut. Am inceput sa livram de ieri, iar preturile sunt foarte mici. In zona noastra se vand cu 60 de bani-un leu pe kilogram", povesteste Bileriu care si-a diminuat treptat suprafata cultivata. "Acum mai avem 5 hectare. Cultivam tot mai putin pentru ca investitiile sunt tot mai mari, iar preturile de vanzare tot mai mici. Pentru un hectar, investitia a ajuns si la 10.000 de lei. Noi am avut si 35 de hectare cultivate cu pepeni", mai explica producatoarea.
Detalii, pe Economica