Piata neagra a tigaretelor a scazut sub media ultimilor cinci ani - studiu Novel Research
Piata neagra a tigaretelor a scazut în iulie la 14,9% comparativ cu 16,9% în mai, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. Dupa aproape sase luni, procentajul de 14,9% se situeaza sub media de 16% din 2015, precum si sub cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%.
'In iulie 2016, regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu toate ca piata neagra a scazut cu 15,2 puncte procentuale fata de luna mai. Regiunile vest, sud-vest si nord-vest detin, de asemenea, cote importante (23%, 22,9% respectiv 21,1%). Din punct de vedere al provenientei, ponderea 'cheap whites', se afla in crestere (plus 2,5 puncte procentuale fata de mai) si continua sa detina cea mai mare cota (59,9%) din totalul pietei negre. Produsele provenite din Moldova, Ucraina si Serbia se mentin la nivel relativ constant (15,7%; 16,5% respectiv 1,8%)', a declarat Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
Piata neagra a scazut cu doua procente, ca urmare a actiunilor tintite ale institutiilor de aplicare a legii si in ciuda faptului ca 2016 e un an electoral, iar companiile producatoare de tigarete se afla intr-o incertitudine legislativa fara precedent, a afirmat Gilda Lazar, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
'Nu stim nici acum, dupa mai mult de doi ani de la publicarea Directivei tutunului in Jurnalul Oficial al UE, cum va arata legea locala de transpunere si normele ei de aplicare. Pentru a spori confuzia, exista doua proiecte aproape identice, unul aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor si un altul, de OUG, initiat in paralel de guvern. Niciunul nu prevede o perioada de tranzitie pentru modificarea productiei si fabricarea potrivit regulilor viitoare, existand astfel un real pericol de disturbare a pietei legale si de stimulare a contrabandei. Modul in care este inteleasa reglementarea celor mai taxate produse din Romania, a fost insa contrabalansat de politica fiscala coerenta din ultimul an. Desi a crescut acciza in ianuarie, pentru a compensa scaderea TVA, nu ne-am mai confruntat cu cresteri de taxe si modificari de structura neasteptate sau cu 'inovatii' de genul cursului de schimb artificial', a aratat Gilda Lazar.
Detalii, pe Economica