Home / Stiri financiare / Plan national pentru angajarea tinerilor la patru luni de la terminarea scolii. In stil romanesc

Plan national pentru angajarea tinerilor la patru luni de la terminarea scolii. In stil romanesc

Plan national pentru angajarea tinerilor la patru luni de la terminarea scolii. In stil romanesc

În aprilie 2012, Ministrul Muncii de la acea vreme, Claudia Boghicevici, anunta intentia Guvernului de a a face un plan national prin care se angajeaza ca în termen de patru luni de la finalizarea studiilor ori sa le gaseasca tinerilor un loc de munca, ori sa-i încadreze într-un curs de formare profesionala, la finalul caruia sa fie angajabili. Vestea buna e ca Guvernul merge înainte cu planul national de ocupare a tinerilor, vestea proasta e ca, în realitate, planul de ocupare nu urmareste crearea de locuri de munca pentru tineri.

ri.

Claudia Boghicevici anunta anul trecut un plan indraznet de ocupare a tinerilor prin prisma obiectivelor propuse: ori locuri de munca pentru tineri, ori inrolarea lor intr-un curs de formare/perfectionare la absolvirea caruia sa fie angajabili. Ambele obiective urmau sa fie indeplinite de Guvern in cel mult patru luni de la absolvirea scolii.

Intre timp, s-a schimbat Guvernul si cu el si ministrul de la Munca. Ce s-a intamplat cu planul de ocupare a tinerilor?

Actualul Minister al Muncii a decis elaborarea, in cadrul unui grup de institutii, a planului national privind locurile de munca pentru tineri, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului de resort. Guvernul Romaniei a gandit acest plan printr-o serie de modificari aduse legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca.

Pe hartie, planul e indraznet. Iata declarativ, care sunt prioritatile Guvernului roman sintetizate in planul national de ocupare: • crearea de noi locuri de munca prin implementarea programelor de dezvoltare a antreprenoriatului in randul tinerilor;• stagii de ucenicie si de formare profesionala la locul de munca pentru tineri pentru dobandirea de experienta profesionala;• consiliere si orientare in cariera a tinerilor, mai ales a celor cu nivel scazut de calificare;• recunoasterea competentelor dobandite de tineri in sistemul informal sau non-formal de educatie si formare profesionala.

In realitate, la cea mai importanta intrebare care graviteaza in jurul planului national de ocupare - cate locuri de munca pentru tineri prevede planul ca va crea Guvernul  - Ministerul Muncii raspunde ambiguu ca planul de ocupare a tinerilor vizeaza "cresterea sanselor de ocupare a tinerilor si reducerea timpului petrecut de tineri in somaj". 

"Precizam ca acest plan identifica prioritati de actiune in domeniul ocuparii tinerilor si masuri subsumate acestora, prin a caror implementare se urmareste reducerea timpului petrecut in somaj si inactivitate de catre tineri si cresterea sanselor lor de ocupare. De asemenea, mentionam ca masurile incluse in cadrul planului vizeaza sprijinirea tinerilor care nu au un loc de munca si stimularea insertiei cat mai rapide a acestora pe piata muncii", ne-au raspuns oficialii Ministerului Muncii.

Cand se face planul si cat costa

 

Ministerul Muncii nici nu stie nici cand va fi implementat planul national de ocupare, dar ne-a asigurat ca planul se face. "Proiectul Planului national privind locurile de munca pentru tineri a fost transmis spre consultare institutiilor financiare internationale cu care Romania a incheiat un Memorandum de Intelegere. Au fost preluate recomandarile formulate de aceste institutii, iar forma finala a planului a fost transmisa membrilor grupului de lucru in vederea agrearii acesteia", ne-au explicat oficialii Ministerului Muncii. Urmatorul pas in directia implementarii planului consta in avizarea acestuia de catre ministerele de linie implicate in elaborare si implementare, ca sa poata fi transmis spre aprobare, prin Memorandum, Guvernului Romaniei, au conchis oficialii Ministerului Muncii.

Ministerul Muncii nu a putut comunica nici cati bani va aloca Guvernul ca sa implementeze planul national de ocupare a tinerilor.

 

Marele plan national e defapt o exigenta a UE

In fapt, planul Guvernului de a gasi tinerilor un loc de munca la absolvirea scolii nu e o initiativa originala. Planul national de ocupare a tinerilor e rezultatul angajamentului statelor UE la reuniunea Consiliului European informal din 30 ianuarie 2012. In cadrul acestei reuniuni, statele membre si-au asumat ca vor pregati planuri nationale pentru ocuparea fortei de munca cu accent pe pe combaterea somajului ridicat in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 16-24 de ani.



Detalii, pe Economica

miercuri, 27 februarie 2013, 660 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile