Ploile si vremea mai rece din iulie au dus la scaderea preturilor la energie pe piata spot cu 18%
Pretul mediu de închidere al Pietei pentru Ziua Urmatoare - piata spot de energie electrica de la Bucuresti, a scazut în luna iulie, atât fata de luna precedenta, cât si fata de aceeasi luna din 2017, potrivita datelor Operatorului comercial (OPCOM). Au scazut si preturile de pe piata unde se tranzactioneaza energia pentru consumul populatiei.
Pretul mediu de inchidere a PZU a fost, in luna iulie 2018, de 181 lei/MWh, in scadere cu 18% fata de luna iunie, si cu 21% fata de iulie 2017, arata ultimele date publicate de OPCOM. A scazut si volumul energiei tranzactionate pe piata spot (1,75 TWh), cu 4,8% fata de iunie si cu 18% fata de iulie 2017, ceea ce a coborat cota PZU din consumul national la sub 40%-38,9%, scadere cu 6,7% fata de luna precedenta si cu 16% fata de 2018.
Coroborat, scaderea volumelor si a preturilor a codus la o diminuare a volumului tranzactiilor pe piata spot. S-a comercializat energie in valoare de doar 70 de milioane de euro, fata de 89 de milioane luna precedenta si 111 milioane in iulie 2017.
Explicatiile principale ale acestei scaderi a pretului tin de conditiile meteo. Luna iulie a fost o luna ploioasa in Romania, iar temperaturile nu au fost le fel de mari ca in alti ani. Asadar, in primul rand a crescut productia de energie in hidrocentrale, care a trebuit sa preia fluxul suplimentar de apa. Directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea a declarat ca, in iulie, compania a produs 2 TWh de energie electrica, un nivel istoric. In al doilea rand, temperaturile mai scazute au condus la un consum mai redus de energie electrica, in conditiile in care nu a fost la fel de mare cerera de energie pentru aparatele de aer conditionat, de exemplu.
Detalii, pe Economica