Pretul cartofilor a crescut abrupt: au aparut primele semne ale unei crize europene de productie
Pretul la raft al cartofilor a crescut brusc în luna septembrie, cu peste 24% fata de perioada de referinta, dupa mai multe luni de stagnare. Este una dintre cele mai mari majorari de pret din UE si un prim semnal al evenimentelor care perturba aceasta piata. Suprafetele cultivate sunt în scadere, iar productia a fost slaba atât la nivel local cât si în toata UE. 2019 va fi si mai greu pentru industrie, anunta producatorii care nu au scumpit înca la poarta fermei.
Pretul la raft al cartofului a fost in luna septembrie anul acesta cu 24,5% peste 2015, an de referinta in statistica Eurostat care a raportat pentru statele membre o crestere medie de 7%. Este a sasea cea mai mare crestere de pret din UE, in conditiile in care Cipru, Lituania, Estonia, Ungaria si Olanda au avut majorari cuprinse intre 72,4% si 27,6%, iar raportat la situatia din Romania este cea mai semnificativa majorare a anului."In principiu motivul este dat de preturile foarte mari din UE pentru ca nu este cartof pe piata.La noi, la poarta fermei, kilogramul se vinde cu 90 de bani-1 leu, iar pe piata se gasesc si la 2-2,5 lei kilogramul, diferenta fiind de la intermediari. Dar trebuie mentionat ca nu e foarte mult cartof romanesc pe piata.Productia a fost afectata de vreme, ia suprafetele cultivate sunt tot mai mici", a declarat pentru ECONOMICA.NET Romulus Oprea, presedintele Federatiei Naionale Cartoful. Acesta atrage insa atentia ca aceasta criza se va acutiza de sarbatori cand si preturile la raft ar putea creste. "Deja au inceput sa intre importuri din Polonia si vor mai fi", mai spune fermierul potrivit caruia cartoful de import este in general mai scump decat cel romanesc. "Problema cea mai mare este insa de calitate, pentru ca romanul nu prea are pretentii. In general se importa cam tot ce nu mananca restul europenilor, aduca acei cartofi mari", sustine presedintele Federatiei.
Din datele Federatiei, anul acesta au fost inregistrati la Agentia de Plati pentru a beneficia de subventii 38.000 de hectare cultivate cu cartofi (de consum, samnta, pentru industrie), fata de aproximativ 60.000 de de hectare in urma cu trei ani.
La randul sau, fermierul Peter Laszlo, unul dntre cei mai mari cultivatori de cartofi dn tara, sustine ca el nu a majorat pretul, iar productia est similara cu cea de anul trecut. "La mine pretul nu s-a schimbat, este aproximativ la fel ca anul trecut, iar din punct de vedere al productiei a fost binisor, cam ca anul trecut", sustine fermierul care a cultivat 150 de hectare de cartof si a avut o productie de 40 de tone la hectar la cartofii pentru consum si 37 de tone la hectar pentru chips-uri.
Detalii, pe Economica