Home / Stiri financiare / Pretul politei RCA ar putea fi reglat in functie de orele de utilizare a masinii - proiect ASF

Pretul politei RCA ar putea fi reglat in functie de orele de utilizare a masinii - proiect ASF

Pretul politei RCA ar putea fi reglat in functie de orele de utilizare a masinii - proiect ASF

Revolutia tehnologica la nivel mondial va permite aparitia politelor CASCO sau chiar RCA platite ”cu ora”. O simpla modificare a Normei RCA ar permite vânzarea unei polite RCA cu pretul reglabil în functie de numarul orelor de utilizare a masinii folosind sisteme telematice.

ASF a propus deja societatilor de asigurari sa se gândeasca la noi produse care ar veni în ajutorul consumatorilor si ar permite asiguratorilor sa faca fata cu succes provocarilor din zona tehnologica. România este una din putinele tari reprezentate la nivel european în dezvoltarea inovatiilor tehnologice în asigurari prin participarea lui Calin Rangu, Director ASF, în cadrul Comitetului InsurTech Task Force organizat de Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii (EIOPA), cel care ne-a spus despre acest nou sistem

InsurTech a fost replicat si in cadrul, ununui grup de lucru constituit la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara, care se ocupa cu gestionarea si sustinerea inovatiei financiare in asigurari. Acesta considera ca Norma RCA din 2017 poate fi modificata si sistemul de Bonus Malus poate fi adaptat in asa fel incat polita RCA sa fie privita ca un serviciu acordat de asigurator. „Platesti o suma fixa pentru RCA, iar apoi, in functie de cat de mult sau putin folosesti masina se poate face regularizarea de pret", spune Calin Rangu, director coordonator al grupului InsurTech.

Dezvoltarea la nivel european a noilor modelelor de business online, a huburilor de inovatii, ascensiunea fara precedent a dezvoltarii tehnologice si nu in ultimul rand globalizarea care va permite in curand unor giganti ca Google, Microsoft, IBM sau Amazon sa vanda oricand si polite RCA in Romania au determinat ASF sa constituie grupul InsurTech care sa sustina identificarea de solutii inovatoare pentru produsele de asigurari. Este doar o problema de timp si de dorinta: de exemplu Google in acest moment are datele de profil ale fiecarui utilizator care i-ar permite calcularea de riscuri si cotare de pret utilizand tehnologii Big Data.

Astfel, Calin Rangu ne-a declarat ca deja s-a discutat cu asiguratorii varianta unui produs nou RCA, care sa permita plata asigurarii in functie de timpul de utilizare al masinii. Mai exact, „asigurarea ar putea functiona ca un serviciu. Masina o folosesc poate trei ore pe zi sau trei ore pe saptamana si atunci pretul politei RCA poate fi reglat in functie de acest lucru. De exemplu, exista polita RCA care poate fi incheiata online si care poate avea un pret foarte mic. Platesti o suma fixa, iar la final se poate face un fel de regularizare a pretului politei, in functie de cat ai utilizat masina. Un astfel de produs inovator poate fi realizat de asigurator si nu trebuie decat o modificare a Normei RCA", a declarat Calin Rangu.

Directorul Coordonatorul InsurTech spune ca este greu pana va aparea un prim asigurator care sa scoata un astfel de produs si ca o astfel de miscare ar putea fi interpretata ca o transformare a asiguratorilor in prestatori de servicii, dar viitorul apartine acestor servicii financiare, inclusiv cele bancare, din ce in ce mai frecvent oferite de marile huburi de servicii internationale, ca  Amazon, de exemplu. De altfel, eMag vinde oricum polite RCA online.

ASF sustine implementarea noilor tehnologii inca din 2015, cand a emis o norma referitoare la sustinerea vanzarii de produse de asigurare on-line, permitand inclusiv solutiile biometrice. Noua norma RCA din 2017 prevede de asemenea utilizarea tehnologiilor telematics si cele pentru avizarea si solutionarea electronica a dosarelor de dauna.


Detalii, pe Economica

joi, 15 februarie 2018, 105 afisari

Curs BNR marti, 26 noiembrie 2024

1 EUR4.9768 RON
1 USD 4.7319 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8100 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 16.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile