Pretul spot al energiei a scazut accentuat pe piata de la Bucuresti, in contextul pandemiei
Pretul spot al energiei electrice a ajuns în aprilie la aproape jumatate din cât era acum un an, pe fondul scaderii acentuate din ultimele luni. Tranzactiile cu energie electrica pe piata spot au crescut în timpul pandemiei.
Pretul mediu de inchidere al pietei pentru ziua urmatoare (PZU), a scazut si in luna aprilie, dupa scaderea din martie, potrivit ultimelor date publicate de Operatorul Comercial al Pietei de Energie Electrica (OPCOM). Pretul mediu PZU al lunii aprilie a fost de 123 de lei/MWh, in scadere cu 13% fata de cel din luna martie (143 de lei), care, la randul lui consemnase o scadere de 26% fata de cel din luna febriarie (193 de lei/MWh).
Lunile martie si aprilie au fost cele in care piata de energie, ca si economia in ansamblu, au fost afectate de consecintele pandemiei de coronavirus-martie partial iar aprilie in totalitate.
Revenind la cotatiile din aprilie, pretul mediu de 123 de lei/MWh este la aproape jumatate (minus 42%) fata de cel inregistrat in aprilie 2019, respectiv 214 lei/MWh.
Restrictiile impuse ca urmare a pandemiei au condus la o scadere a consumului national de electricitate, ca urmare a inchiderii mai multot unitati industriale. Si din aceasta cauza (alaturi de altele, care tin de sezonalitate), volumul tranzactiilor din PZU au fost in crestere – energia ramasa disponibila, care nu a fost consumata, a fost oferita spre tranzactionare in piata spot.
Detalii, pe Economica