Preturile petrolului continua sa scada, pe fondul cresterii productiilor din Rusia si OPEC
Preturile petrolului si-au continuat pierderile pe fondul declaratiilor Arabiei Saudite si a Rusiei prvind cresterea productiei de petrol cu 1 milion de barili/zi, în timp ce Statele Unite continua sa caute noi exploatari, relateaza Reuters.
Preturile pe piata petroliera au crescut constant incepand cu anul 2017, pretul titeiului Brent ajungand la recordul ultimilor ani in aceasta luna, la peste 80 de dolari/baril. Cresterea a fost generata de o reducere a productiei din partea OPEC, dar si de o crestere a cererii la nivel global.
Recent, preturile titeiului au scazut din nou, in contextul unor temeri din ce in ce mai mari legate de o piata cu oferta prea mare. Astfel, cotatiile contractelor futures ale titeiului Brent s-au situat luni la pretul de 75,35 de dolari/baril, inregistrand o scadere cu 1,09 dolari de la inchiderea anterioara a sedintei de tranzactionare, iar pe piata americana pretul US West Texas Intermediate a ajuns la 66,69 dolari/baril, in scadere cu 1,19 dolari.
Organizatia tarilor exportatoare de petrol (OPEC) si alti producatori, in frunte cu Rusia, au inceput prin a reduce furnizarile cu 1,8 milioane de barili/zi in 2017, pentru a tensiona piata si a sustine preturile, care in 2016 au scazut la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, la sub 30 de dolari/baril .
„Ritmul cresterii recente a preturilor petrolului a declansat o dezbatere in randul investitorilor cu privire modul in care cresterea economica globala poate fi afectata", a scris Chetan Ahya, economist-sef al bancii americane Morgan Stanley, intr-o nota de weekend, citata de Reuters.
Detalii, pe Economica