Procesatorii romani de alimente in criza Covid-19: marfa este suficienta, costurile cresc, promotiile au devenit raritate
Procesatorii români din industria alimentara pot sustine cererea din piata în urmatoarele doua-trei luni. Costurile lor operationale sunt însa în crestere si pericolul prabusirii cererii este iminent. Daca nu au crescut deja preturile la consumatorul final, sigur mare parte dintre ei au renuntat la promotii.
Majoritatea procesatorilor romani din industria alimentara au atat capacitatea cat si materia prima necesare pentru a livra suficienta marfa magazinelor pentru urmatoarele trei luni. Costurile lor de productie sunt insa in crestere, arata un raport realizat de Departamentul pentru Agricultura al SUA pe baza informatiilor din piata si a informatiilor din mass-media. Din cauza costurilor logistice si de ambalare mai mari, unii producatori de mancare se asteapta la o crestere a costurlor de operare cu 5-10%, iar efectele se vad deja in magazine. "Majoritatea companiilor alimentare si-au suspendat promotiile pentru a compensa costurile de transport mai mari", se arata in raportul USDA.
In ceea ce priveste materia prima, conform USDA, multi procesatori locali nu s-au mai putut aproviziona de la furnizorii lor obisnuiti din Spania, Italia sau Franta si cauta sa aduca marfa din Europa de Nord. In acest caz insa, costurile cu matearia prima ar urma sa creasca. " Unii importatori raporteaza ca livrarile de ingrediente din Turcia si Iran au intarziat saptamani intregi. Multi procesatori cauta alti furnizori, in special Europa de Nord, desi costurile ar creste", mai arata specialistii USDA.
Cererea a crescut brusc, dar se va diminua peste 2-3 luni
"Majoritatea producatorilor romani de produse alimentare au suficiente produse finite pentru a continua sa furnizeze magazinelor marfa pentru urmatoarele trei luni. Comenzile curente au crescut cu 30-40% in ultimul trimestru, iar multi producatori de produse alimentare lucreaza la capacitate maxima pentru a satisface cererea crescuta a consumatorilor", se mai mentioneaza in raportul citat.
Detalii, pe Economica