Producatorii de medicamente generice spun ca taxa clawback a crescut la un nivel nesustenabil si cer din nou calcul diferentiat
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicita introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, ca masura provizorie pâna la 1 ianuarie 2019, dupa ce nivelul taxei clawback din primul trimestru al acestui an a crescut din nou, atingând un nivel nesustenabil pentru producatorii de medicamente generice, scrie News.ro.
Potrivit producatorilor de medicamente generice, procentul “p” din calculul taxei clawback a crescut in primul trimestru al acestui an la 19,86%, fata de doar 15,62% in perioada similara a anului trecut, scrie News.ro.
APMGR atrage atentia ca nu exista nicio alta masura care sa poata fi implementata imediat, fara costuri pentru bugetul de stat, care ar putea stopa disparitia de pe piata a medicamentelor cu pret redus si inchiderea unor linii de productie ale fabricilor de medicamente locale.
“Nivelul acestei taxe este nesustenabil pentru medicamentele generice. Cei care vor suferi sunt in special batranii si bolnavii cronici, care nu vor mai gasi multe din cele mai raspandite medicamente de pe piata sau vor gasi variante mai scumpe, care vor necesita coplata”, a declarat directorul executiv al APMGR, Laurentiu Mihai.
Producatorii de medicamente generice spun ca inteleg eforturile Guvernului de a gasi o solutie pe termen lung pentru finantarea consumului de medicamente, dar atrag atentia ca orice intarziere a introducerii calculului diferentiat al taxei clawback are efecte ireversibile.
“Discutam diverse solutii cu ceilalti producatori, cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si cu cei ai Ministerului Finantelor, cu CNAS, dar, pana la identificarea unui mecanism ideal, am solicitat introducerea calculului diferentiat pana la 1 ianuarie 2019,” a adaugat Laurentiu Mihai.
Detalii, pe Economica