Home / Stiri financiare / Programul prin care cetatenii primesc 20.000 de lei de la stat sa-si puna panouri fotovoltaice acasa ar putea intra in impas. Cauzele

Programul prin care cetatenii primesc 20.000 de lei de la stat sa-si puna panouri fotovoltaice acasa ar putea intra in impas. Cauzele

Programul prin care cetatenii primesc 20.000 de lei de la stat sa-si puna panouri fotovoltaice acasa ar putea intra in impas. Cauzele

Greenpeace Romania, ONG care a început o campanie de informare a publicului legata de notiunea de prosumator (consumator casnic de energie electrica care devine si producator, întâi pentru el, apoi pentru retea, unde livreaza surplusul) atrage atentia asupra problemelor care deja apar în programul de subventionare de stat a montarii de panouri fotovoltaice de catre persoane fizice.

"Apetitul scazut al instalatorilor pentru programul de finantare al AFM este ingrijorator. Chiar si daca vor fi 200 de instalatori validati pe 15 martie, va fi complicat, daca nu imposibil, sa fie epuizate fondurile puse la dispozitie. In medie, numarul de instalari anuale per firma ar trece de 130. Sarcina lor va fi cu atat mai dificila daca luam in calcul si perioadele de ofertare, introducere a datelor in sistemul informatic al AFM, asteptare a documentelor eliberate de autoritati", ne-a declarat Marian Mandru, e la Greenpeace Romania.

El atrage atentia asupra unei realitati deja sesizate. Numarul de firme care au depus la Administratia Fondului pentru Mediu dosarele de validare pentru a deveni autorizati si a putea instala la oameni acasa instalatiile fotovoltaice este destul de mic, si, mai mult, o parte din solicitarile lor au fost deja respinse.

Autoritatea Fondului pentru Mediu respinsese 20 de firme de instalatori care au depus cererile de validare pentru a participa la programul de instalare de sisteme fotovoltaice subventionate, potrivit unei centralizari de la 27 februarie, in conditiile in care 107 astfel de firme se inscrisesera pana atunci pentru a fi validate in program.

Explicatiile respingerii dosarelor sunt diverse: cererile nu respecta formularistica, au fost depuse copii xerox si nu originalele actelor, exista datorii la stat, unele firme sunt in insolventa, unele nu au facut dovada experientei montarii anterioare a unor astfel de sisteme, etc. 

Vestea buna este ca firmele pot corecta repede situatia, acolo unde este vorba despre hartii completate necorespunzator.

Tocmai pentru a asigura o mai mare participare la program, AFM a anuntat ca a extins pana la 15 martie termenul pana la care firmele de instalatori se pot inscrie in program. Vechiul termen era 1 martie.

Firmele de instalatori sunt importante pentru ca practic prin ele se deruleaza programul prin care in final clientii ajung sa aiba instalatii fotocoltaice acasa. "Inscrierea persoanelor fizice in cadrul programului se va realiza prin intermediul instalatorilor, dupa incheierea etapei de validare a instalatorilor si publicarea listei acestora pe site-ul institutiei – www.afm.ro" a spus inca de la inceput AFM.

Or, dupa cum arata si Mandru, ca sa se poata folosi toti banii din program, chiar daca vor fi acreditate in final 200 de firme tot va fi complicat. "Ar insemna, pentru fiecare firma, un proiect la fiecare doua zile lucratoare (uitand de problemele de cashflow pentru instalatori, de timpii morti pentru introducerea datelor in sistem, ofertare, lipsa personal specializat etc.). Pare destul de complicat, daca nu imposibil sa fie folositi toti banii din finantare", ne-a spus oficialul Greenpeace.

Iar despre neajunsurile acestui program si de ce poate fi riscant a vorbit, mai demult, chiar patronul unei firme de instalatori.Asta mai ales pentru ca firmele pun instalatiile preponderant din banii lor, pe care ii recupereaza apoi de la stat.

Detalii, pe Economica

miercuri, 06 martie 2019, 444 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile