Home / Stiri financiare / Proiect petrolier gigantic in zona caspica. Este atat de complicat, costisitor si riscant, incat "greii" globali ai petrolului stau deoparte

Proiect petrolier gigantic in zona caspica. Este atat de complicat, costisitor si riscant, incat "greii" globali ai petrolului stau deoparte

Proiect petrolier gigantic in zona caspica. Este atat de complicat, costisitor si riscant, incat

Mai multe companii petroliere nationale s-ar putea implica în ceea ce ar putea fi cea mai mare descoperire de petrol din Marea Caspica. Proiectul este însa costisitor, complicat, cu riscuri mari de mediu si, la actualele preturi mici ale petrolului, niciun gigant petrolier global nu se implica. Însa, daca firmele de stat din Rusia, Kasahstan si Azerbaidjan care, alaturi de la Eni, au intrat într-un consortiu pentru dezvoltarea proiectului, vor avea succes, va fi cel mai ambitios tehnic dar si cel mai de succes proiect din Caspica.

ca.

Compania nationala petroliera din Rusia, Rosneft, alaturi de cele din China (China National Petroleum Corporation-CNPC), Azerbaidjan (SOCAR) si de firma italiana Eni si-au dat mana intr-un consortiu pentru explorarea si exploatarea a ceea ce se prefigureaza a fi un nou "gigant" situat in inima structurii tectonice din nordul Marii Caspice, scrie publicatia The Times Of Central Asia.

"Daca proiectul va avea succes si cererea pe piata va ramane constanta, se va prelungi pozitia Kazahstanului ca furnizor global de petrol din 2040 pana in 2080. Kazahii sunt pregatiti sa contribuie la proiect cu o suma de ordinul unui miliard de dolari pe an. Pana in prezent, nu a fost prezentata nicio imagine globala asupra costului total", scriu jurnalistii de la publicatia citata.

Potrivit geologilor citati de presa din Kazahstan, Depresiunea Caspica ar detine resurse semnificative de hidrocarburi care se cifreaza la cca. 40-50 de miliarde de tone de echivalent in petrol. O rezerva imensa, mult mai mare decat ceea ce se exploreaza/exploateaza deja acum in Caspica. Pentru comparatie, proiectul Kashagan, aflat acum in exploatare, cel mai mare din zona, presupune rezerve de doar 4,8 miliarde de tone de petrol si 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Dezvoltarea lui a costat 50 de miliarde de dolari, bani plasati de consortiul NCOC, din care fac parte China National Petroleum Corp (China), Exxon Mobil (SUA), Eni (Italia), Royal Dutch Shell (Marea Britanie), Inpex (Japonia) si KazMunaiGas (Kazahstan).

Explorare complexa pentru o geologie complicata

Proiectul ridica provocari tehnice fara precedent in istoria mondiala a petrolului, scriu jurnalistii din Asia. El presupune forarea unui put foarte adanc, de pana la 15 kilometri, in zona centrala a Depresiunii Caspice. „Adancimea proiectata a putului propus Caspi-1 SPW se justifica prin nevoia de a fora prin stratul de sare, la 8,5 km, si prin stratul devonian, la 13 km, pentru a penetra in final complexul pre-devonian, de 1.000-2.000 m grosime", potrivit sursei citate.

Este nevoie de putina geologie pentru a intelege ratiunile proiectului. Rezervele din nordul Marii Caspice sunt printre cele mai vechi si, prin urmare, cele mai adanci depozite care sunt deschise explorarii si exploatarii. Ele s-au format din sedimente de organisme moarte purtatoare de plasma ce dateaza din perioada devoniana si din perioada carbonifera timpurie si s-au depus in urma cu pana la 418 milioane de ani. In urma 146-200 de milioane de ani, s-au produs primele miscari tectonice, care au izolat sau „sigilat" acumularile de sedimente fata de atmosfera, ceea ce a permis producerea proceselor chimice care au dat nastere titeiului, gazelor naturale si carbunelui.


Detalii, pe Economica

marti, 25 iulie 2017, 510 afisari

Curs BNR miercuri, 27 noiembrie 2024

1 EUR4.9765 RON
1 USD 4.7307 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8089 RON
la ING Bank Romania
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile