Proiectul de irigatii Siret Baragan trece din nou la Ministerul Agriculturii, care inca nu stie cum sau cu ce bani il va face
Proiectul de irigatii ceausist Siret Baragan va fi preluat de catre Ministerul Agriculturii de la Ministerul Apelor, într-o noua încercare de a fi finantat si realizat pe etape. Anul acesta, în vara, a fost inaugurata statia de pompare a apei SRP5 Haret din canal, dar lucrarile au fost abandonate din nou. Se cauta si parteneri privati.
Ministerul Agriculturii vrea sa reinvie Canalul de irigatii Siret Baragan, proiect de 190 de km gandit de Nicolae Ceausescu in 1986 ce ar fi trebuit sa irige 700.000 de hectare de teren in zona Siret - Ialomita. Obiectivul de investitii ar urma sa treaca in perioada urmatoare, prin ordinanta de urgenta, din administrarea Ministerului Apelor in administrarea Ministerului Agriculturii, prin Agentia de Imbunatatiri Funciare, se arata intr-un proiect de act normativ.
In momentul de fata, potrivit notei de fundamentare a proiectului de OUG, lucrarile la canal sunt finalizate si receptionate pe o lungime de numai 5,7 km din prima etapa a proiectului, iar pe o lungime de circa 28,8 km lucrarile sunt in diverse stadii de executie. Din 2010 insa, lucrarile executate se afla in conservare, ceea ce a atras dupa sine instalarea unui proces de degradare a lucrarilor.
Obiectivul de investitii "Canal magistral Siret–Baragan-Etapa I-a", include zona de acumularea Calimanesti – Ramna, in lungime de 51,5 km si ar presupune, odata finalizat, asigurarea apei pentru irigatii pe o suprafata de 120.000 de hectare. A doua etapa cuprinde canalul pe zona Ramna –Ialomita (Acumulare Dridu), pe o lungime de 139,5 de km.
Canal "functional" din primavara acestui an
Canalul Siret-Baragan a devenit functional la finele lunii mai 2018, cand a fost inaugurata statia de pompare a apei SRP5 Haret din canalul Siret-Baragan. Statia asigura irigarea unei suprafete de 3.000 ha de culturi agricole pe portiunea Pufesti – Marasesti, iar investitia, in valoare de circa 1 milioan de lei, a fost realizata din bugetul MADR.
Detalii, pe Economica