Proprietati istorice de circa 5 milioane de euro, scoase la vanzare in Cluj-Napoca, Oradea si Timisoara
Romania Sotheby's International Realty a scos la vânzare trei cladiri istorice din Cluj-Napoca, Oradea si Timisoara, care duc în spate istoria a secole de existenta, construite pe actualul teritoriu al României în perioada de dinainte de Primul Razboi Mondial, si valoreaza peste 5 milioane de euro.
Poarta Vieneza din Cluj-Napoca
Cetatuia din Cluj a fost cladita intre anii 1715 si 1735 si urmareste cele mai noi principii ale arhitecturii militare europene a perioadei, cea a fortificatiilor in sistem Vauban, concepute de catre arhitectul lui Ludovic al XIV-lea, Sebastien Le Prestre de Vauban. Cel mai important promotor al acestor proiecte de fortificare a fost inginerul militar, de origine italiana, Giovanni Morando Visconti (1652-1717).
Ansamblul cetatii bastionare este una dintre importantele monumente ale arhitecturii militare baroce din Transilvania si este legata de perioada Habsburgica a istoriei Transilvaniei. Principalul motiv al construirii acestei fortificatii de pamant l-a constituit apararea arterei de circulatie de pe valea Somesului in luptele antiotomane ale armatei imperiale, cetatea capatand si rolul simbolic al consolidarii stapanirii austriece asupra orasului Cluj.
De asemenea, a fost folosita de multe ori si ca inchisoare, indeosebi in perioada Revolutiei de la 1848. Aici a fost intemnitat si executat la 11 mai 1849 pastorul sas, Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revolutiei. Cetatuia a fost cladita cu ziduri sub forma de stea, o reduta, un turn si era inconjurata de bastioane, in exterior fiind inprejmuita de un val de pamant. Portile de acces dinspre vest si sud au disparut, in prezent, au mai ramas in picioare doar cele din sud-est si nord. Deasupra portilor si in interiorul incintei se aflau diferite cladiri care adaposteau spatii administrative, o garnizoana si un depozit de armament.
Cladirea are 10 camere, 4 bai si detine un teren de 3.200 mp. Pretul de vanzare poate fi aflat la cerere, dar estimat este undeva la 1,5 milioane de euro sau peste.
Palatul Gerliczi din Oradea
Oradea este unul dintre cele mai importante orase din nord vestul Romaniei, situat la o distanta de numai 8 km de granita cu Ungaria. Palatul a fost construit in anul 1908, dupa planurile arhitectului Sztarill Ferenc, in stil eclectic, de catre familia Gerliczy, de aici a primit si denumirea de Palatul Gerliczy.
Arhitectul Sztarill Ferenc a construit pasajul Vulturul Negru, considerat de unii ca fiind cel mai frumos din Romania, cladirea Hotelului Astoria, dar si sediul Camerei de Comert si Industrie sau a Casei Darvas - La Roche. Desi este situat in punctul 0 al orasului, in zona istorica, Palatul Gerliczy nu este inclus pe lista monumentelor istorice.
Detalii, pe Economica