Puterea de cumparare are nevoie de preturi tot mai mici
IEFTINIRI Inflatia scade, iar puterea de cumparare creste usor. Dar Romania mai are mult de recuperat inainte de a ne teme de deflatie sau de efectele negative ale reducerii taxelor prevazute de noul Cod fiscal.
Preturile de consum au intrat în zona negativa în iunie, cu un minus de 1,6%, ocazie cu care am putut asista la comentarii legate de pericolul deflatiei, care este pe cale sa afecteze economia în totalitate. Din fericire, teoria deflationista nu prea se aplica la noi în actualele conditii, mai ales ca noi mai avem de recuperat din scaderea provocata de criza pornita în 2009.
Pentru prima data dupa 1989 inflatia a fost negativa. Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a anuntat scaderea dinainte de a fi publicata în statistica bancii, probabil pentru a ne pregati de situatia inedita. Cifra, chiar negativa, a fost pe masura asteptarilor având în vedere ca nivelul taxei pe valoarea adaugata (TVA) s-a redus pentru alimente de la 24% pâna la 9% începând cu luna iunie. Dar ieftinirea nu a venit doar ca urmare a scaderii TVA, ci si pe motive sezoniere, ceea ce ne arata cu atât mai mult ca nu avem motive de deflatie.
Detalii, pe Capital