Razboiul dintre SUA si China are efecte si in Sillicon Valley: furnizorii americani ai Huawei vor pierde circa 11 miliarde de dolari
Noile masuri ale administratiei Trump care restrictioneaza exporturile companiilor americane catre Huawei ar putea aduce pierderi de miliarde de dolari în Silicon Valley. Cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicatii si al doilea vânzator de smartphone-uri din lume se bazeaza pe zeci de companii americane de tehnologie pentru componente cheie din dispozitivele sale.
Compania cu sediul in Shenzen (sudul Chinei) este de mult timp urmarita de autoritatile americane care o suspecteaza de spionaj in folosul Beijingului, ceea ce ar fi contribuit in mare masura la spectaculoasa sa expansiune internationala.
Huawei a cumparat anul trecut componente de 70 de miliarde de dolari de la 13.000 de furnizori. Dintre acestea, aproximativ 11 miliarde de dolari au fost cheltuite pentru produse de la zeci de companii din SUA, inclusiv chip-uri de la Qualcomm si Broadcom, precum si software Microsoft si Google Android.
O sursa Reuters din China, care lucreaza pentru o companie americana din domeniul tehnologiei, afirma ca niciunul dintre furnizorii Huawei din SUA nu poate fi inlocuit cu furnizori din China timp de cel putin cativa ani. Analista Linda Sui de la firma Strategy Analytics, spune: "As fi surprinsa daca HiSilicon poate face acest lucru fara furnizori din SUA."
Aceste venituri ale companiilor americane sunt acum amenintate de decizia administratiei Trump de a plasa Huawei pe lista neagra a firmelor straine care nu pot beneficia de o licenta din partea unor companii americane.
Lista neagra pune in pericol "atat compania Huawei in sine, cat si retelele clientilor Huawei din intreaga lume, deoarece firma nu ar putea sa actualizeze software-ul si sa efectueze intretinerea de rutina si inlocuirea hardware-ului", au declarat intr-o nota analistii de la Eurasia Group.
Piata mondiala de smartphone-uri, transformata peste noapte
De asemenea, interdictia Casei Albe perturba lantul de aprovizionare global, deoarece companiile straine nu pot vinde producatorului chinez produse care contin componente fabricate in SUA, potrivit Lawrence Ward, partener la firma de avocatura Dorsey & Whitney.
Aceast lucru inseamna ca Huawei nu va putea cumpara, de exemplu, chipset-uri de la un furnizor din Taiwan daca aceste chipset-uri contin parti sau componente de provenienta americana.
Detalii, pe Economica