Record al contrabandei cu tigarete: Cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, in 2016. Care sunt regiunile cele mai afectate
Piata neagra a tigaretelor a înregistrat în 2016 un nivel mediu de 16,8%, în crestere fata de media anuala din 2015 care a fost 16%, regiunea nord-est fiind cea mai afectata de comertul ilegal, conform unui studiu realizat de o companie de cercetare a pietei. Nivelul din 2016 reprezinta cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 pâna în prezent, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.
'Regiunea nord-est a fost cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete pe tot parcursul anului 2016, situandu-se la 41,9%, in crestere cu 4,5% fata de 2015. Regiunile sud-vest, vest si nord-vest detin, de asemenea, cote importante: 24,4%, 23,8%, respectiv 21,1%, cifrele fiind in usoara crestere in 2016 comparativ cu 2015. Din punct de vedere al provenientei, categoria 'cheap whites' (marci ieftine, care nu apartin marilor producatori si care sunt destinate pietei negre) a continuat sa detina cea mai mare pondere (58,2%), urmata de produsele provenite din Ucraina (20%, in crestere cu 5,4%) si Moldova (14,9%, in scadere cu 5,7% fata de 2015). Ponderea produselor provenite din Serbia se situeaza la 2%, nivel relativ constant fata de 2015. In 2016, comertul ilicit se incadreaza in trendul ascendent inregistrat in ultimii trei ani, cu o crestere absoluta de 3,5% fata de 2012', a spus Marian Marcu, directorul companiei de cerecetare.
Comertul ilegal cu tigarete nu inseamna doar pierderi semnificative la bugetul de stat, dar si impulsionarea fenomenului de crima organizata, spun reprezentantii ANAF.
'Acest record inregistrat in 2016 de piata neagra demonstreaza inca o data ca este absolut necesara reorganizarea structurilor vamale, in vederea cresterii eficientei activitatii, precum si o abordare concertata a combaterii comertului ilegal. In august 2016, am demarat reoperationalizarea structurilor vamale, am relansat si eficientizat echipele canine, iar in ianuarie 2017 am reinfiintat echipele mobile. Strategia Nationala de combatere a comertului ilegal cu tigarete, initiata de Vama, a fost finalizata si urmeaza sa fie lansata public. Obiectivul este de a atinge un nivel al contrabandei cat mai apropiat de media de 10% din Uniunea Europeana. Sunt convins ca prin masurile incluse in Strategia anticontrabanda, care presupun un proces de reorganizare profunda, vom putea reduce contrabanda', a spus Dorel Fronea, vicepresedinte ANAF si coordonator al activitatii structurilor vamale.
Detalii, pe Economica