Retrospectiva la Ministerul Comunicatiilor. Intre tensiunile de la Posta Romana, fazarea proiectului Ro-Net si Smart city
Nemultumirile lucratorilor din Posta Româna au tinut capul de afis al evenimentelor pe care Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) a trebuit sa le rezolve cu celeritate în acest an. Alte teme de interes au fost: fazarea proiectului Ro-Net, finalizarea si traseul de avizare al Legii privind securitatea cibernetica, Strategia Nationala pentru Agenda Digitala 2014 - 2020, absorbtia fondurilor europene, conceptul "Smart city" si, nu în ultimul rând, proiecte-pilot de sustinere a IMM-urilor din sectorul IT&C.
Agenda ministerului de resort a cuprins mai multe serii de negocieri cu sindicalistii din Posta, actiuni la care s-au implicat si alti oficiali din Guvern, precum vicepremierul Costin Borc. In cele din urma, in toamna acestui an tensiunile au luat sfarsit, iar doleantele protestatarilor au fost acceptate si rezolvate.
Tensiunile de la Posta Romana si planurile de redresare ale companiei
Situatia Companiei Nationale "Posta Romana" si rezolvarea ei pare sa ramana un subiect ce revine in actualitate, in fiecare an. Nemultumirile salariatilor si protestele acestora fata de cuantumul salarial si conditiile de munca au reprezentat, de departe, capul de afis de la avizierul insitutiei.
In tot acest timp, Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) milita pentru o transparentizare a activitatii companiei, ce ar fi urmat sa se concretizeze chiar intr-o listare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Noul ministru al Comunicatiilor, Marius Bostan, afirma, la inceputul acestui an, la finalul unei intalniri pe care a avut-o cu premierul Dacian Ciolos, ca Posta Romana trebuie sa intre intr-un proces de transparentizare, dar si de modernizare. Oficialul a adus ca argument faptul ca sistemele de cartare si de distribuire automata "nu sunt in conformitate cu ultimele cuceriri ale stiintei si tehnicii", adica au ramas in urma cu 30 de ani.
La randul sau, seful Postei Romane, Alexandru Petrescu, era de parere ca listarea companiei pe Bursa de la Bucuresti nu se poate intampla mai devreme de 24 de luni, deoarece este nevoie, in primul rand, de o Hotarare de Guvern care sa reglementeze listarea, iar ulterior de o evaluare si un lobby la nivelul investitorilor.
Detalii, pe Economica