Rezultatul intalnirii lui Teodorovici cu bancile, in negocierile pe OUG 114: Dati-mi hartiile. Trebuie sa ma intalnesc cu sefii vostri
În cadrul sedintei de astazi dintre grupul de specialisti ai Asociatiei Române a Bancilor (ARB) si cei ai Ministerul Finantelor, inclusiv Eugen Teodorovici, discutiile s-au finalizat cu promisiuni ca, dupa ce bancile vor trimite studiile lor de impact, inclusiv comparatia cu felul în care aceasta taxa este aplicata în alte tari, discutiile se vor purta apoi „la cel mai înalt nivel". La nivel de CEO de banca si ministru de Finante. Nu a fost stabilita o noua data de întâlnire, spun surse din mediul financiar bancar.
Sedinta convocata miercuri de ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, cu ARB s-a terminat fara ca ministrul sa spuna ceva concret in privinta OUG 114. Dupa cateva discutii aplicate privind impactul Ordonantei asupra sectorului bancar si a ramurilor sale de activitate, Teodorovici a ajuns la concluzia ca, bancile trebuie sa trimita, din nou, propunerile lor de modificare a ordonantei, studiile de impact si "orice alte informatii mai aveti despre acest subiect", iar apoi "vom discuta acest lucru la cel mai inalt nivel". Teodorovici se referea inclusive la sefii bancilor mama, nu doar presedintii de la sucursalele din Romania.
Statul ar putea renunta la taxarea unor active financiare ale bancilor, precum titluri de stat sau finantarile pentru economie, a anuntat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, care a subliniat, totodata, ca isi doreste mult ca bancile sa fie parteneri reali in economie si sa-si tina profiturile in Romania. Printre finantarile pentru economie au fost enumerate creditele acordate prin finantare BEI sau BERD catre banca finantatoare si imprumuturile derulate prin programe guvernamentale, gen Prima Casa.
"Masa activelor financiare va trebui sa fie dimensionata in sensul de a stimula bancile sa finanteze economia reala. Si repet inca o data nimeni nu doreste, eu nu doresc, ca ministrul de Finante, sa taxez vreo banca. Imi doresc foarte mult ca bancile sa fie cu adevarat partenerii reali in economiei, sa finanteze in Romania, sa-si tina profiturile in Romania, sa finanteze economia din Romania, atat public cat si privat", a declarat Eugen Teodorovici.
Unele clase de active, cum sunt creditele din programe guvernamentale gen Prima Casa si imprumuturile acordate de banci din finantari obtinute in Romania de la BEI si BERD ar putea fi excluse de la aplicarea taxei pe activele bancare, potrivit ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici.
Detalii, pe Economica