Robor la trei luni a ajuns la acelasi nivel cu IRCC. Pe 30 iunie cand BNR va stabili noul indice al creditelor, Robor ar putea fi mai mic
Pe 15 mai 2020 nivelul ROBOR la 3 luni a ajuns la 2,44%, acelasi nivel cu IRCC stabilit pe 31 martie. La sfârsitul lunii iunie, BNR va stabilit un nou nivel al IRCC bazat pe dobânda tranzactiilor de pe piata interbancara din trimestrul I 2020, când ratele medii ale acestora au fost ceva mai mari decât rate actuale ale ROBOR. În aceste conditii s-ar putea ca la finalul lunii viitoare clientii care au ratele la credit legate de IRCC sa aiba o dobânda mai mare decât vechii clienti cu dobânda creditului legata de evolutia ROBOR.
Bancile acorda incepand cu luna mai 2019 credite noi retail in lei cu dobanda variabila legate de o noua referinta, respectiv indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC - care a inlocuit ROBOR in contractele de credit retail in lei. Creditele retail in lei cu dobanda variabila contractate pana in primavara lui 2019 au ramas legate de ROBOR.
In ciuda faptului ca piata de retail lucreaza cu doi indicatori diferiti, din motive de protectie a consumatorului, evolutia pietei interbancare dovedeste ca intre cei doi indici este doar un decalaj de timp, de circa 4-5 luni. Ar trebui urmarita directia din care vin cele doua. Astfel, daca la sfarsitul anului trecut, ROBOR la 3 luni era 3,19%, pe 15 mai, nivelul acestuia a fost de 2,44%, ceea ce inseamna ca ROBOR vine pe scadere.
In schimb, IRCC vine pe o panta de crestere. Astfel, IRCC a crescut de la nivelul de 2,36 stabilit la finalul lunii decembrie 2019 (cat a fost calculat de BNR pe baza tranzactiilor efective de pe piata interbancara pentru trimestrul III 2019) la 2,44% la finele lunii martie 2020 (pentru trimestrul IV 2019). Urmeaza ca, la sfarsitul lunii iunie, BNR sa stabileasca IRCC pentru trimestrul I din 2020, adica pe baza mediei dobanzilor la tranzactiile efective de pe piata interbancara din trimestrul I din 2020, tranzactii care s-au realizat intr-un interval cuprins intre 3% si 2,5%.
Detalii, pe Economica