Romania aprinde becul vecinilor, desi are consum record. Toata capacitatea de export catre Ungaria e ocupata
În conditiile în care România se confrunta cu un consum istoric de energie electrica, iar necesarul intern este acoperit în special din carbuni si hidrocarburi, adica din cele mai scumpe surse, producatorii români exporta energie catre Ungaria la maximumul capacitatii de tranzit.
Preturile de pe piata spot a energiei electrice au crescut, atat in Romania, dar mai ales in Ungaria, potrivit datelor Operatorului Comercial al Pietei de Energie Electrica de la Bucuresti. Ca atare, Romania exporta masiv energie electrica in Ungaria, la nivelul maxim pe care il suporta liniile de inalta tensiune.
De astazi dimineata de la ora 08.00, capacitatea de transfer a energiei electrice dinspre Romania spre Ungaria, de 438MW, este ocupata in totalitate, si va ramane la acest nivel pana la finalul zilei. Lucru normal, dat fiind ca preturile sunt de peste doua ori mai mari in Ungaria. Spre exemplu, la ora 20, pretul pe piata spot din Romania era de 68 euro/MWh, iar in Ungaria de 140 de euro. La ora 21, pretul la noi este de 48,8 euro, iar in Ungaria de 119 euro, spre exemplu, iar comparatia se mentine in majoritatea intervalelor orare.
Romania inregistreaza cele mai mari consumuri de energie electrica din ultimii ani, din cauza temperaturilor scazute, dublate de numaarul din ce in ce mai mare de locuinte care se incalzesc cu electricitate (din cauza colapsului sistemelor de termoficare urbana). La ora 11, 15, productia era de 10.400 MW, niveluri atinse in perioada Romaniei industriale din era comunista si consumul de 9.400 MW. Exporturile sunt de peste 1.000 MW putere orara, cifra care la care s-a ajuns frecvent in aceasta perioada.
Detalii, pe Economica