Home / Stiri financiare / Romania are, de o luna, cele mai mari preturi spot la electricitate din Europa, aproape zi de zi

Romania are, de o luna, cele mai mari preturi spot la electricitate din Europa, aproape zi de zi

Romania are, de o luna, cele mai mari preturi spot la electricitate din Europa, aproape zi de zi

În ultima luna, perioada 12 august-12 septembrie, pretul spot al energiei electrice tranzactionate pe piata de la Bucuresti a fost, aproape în fiecare zi, cel mai mare raportat la toate preturile de la bursele din Europa, potrivit datelor publice disponibile pe platforma OPCOM-operatorul pietei de electricitate si gaze.

Piata spot de la Bucuresti (piata pentru ziua urmatoare-PZU), este marcata cu maroniu deschis pe grafic

Dupa cum se poate vedea in acest grafic, pretul spot de la Bucuresti, a fost, in doar doua zile din intervalul de referinta sub cel a pietei din Italia, si atunci marginal. In rest, pretul spot din Romania a fost peste cel a tuturor pietelor din regiune. Si, dupa cum se observa, au fost situatii cand, cu un pret de inchidere de peste 100 de euro/MWh, piata de la Bucuresti a fost de peste doua ori mai scumpa decat cele din Franta sau Germania, ca sa nu mai vorbim de piata scandinava.

Piata spot din Romania este cuplata, prin pret, cu cele din Ungaria, Slovacia si Cehia.

Care sunt cauzele situatiei. Prima ar fi ca Romania de ceva vreme nu isi mai poate asigura necesarul de electricitate din surse interne, in varf de consum, astfel ca se recurge la importuri. In acest an, dupa o lunga perioada, Romania ar putea fi importator net de energie electrica, la nivelul celor 12 luni.Situatia este inedita, mai ales ca este vorba despre o luna de vara, cand, chiar si cu cresterea cantitatilor de energie pentru racire, nu se ajunge la varfuri de consum de 9.000-10.000 MW, praguri pana la care, in general productia interna de energie asigura consumul. Iar asta spune foarte mult despre cum a ajund Romania in imposibilitatea de a-si asigura propriul consum de energie, apeland la importuri.

Pe de alta parte, chiar daca ar mai exista disponibilitate, este posibil ca preturile de la noi sa fie mai mari decat cele ale energiei aduse din sau prin reteaua ungara, singura dintre cele patru cu care piata spot romaneasca (PZU) este cuplata si cu care are capacitate fizica de interconexiune.

Detalii, pe Economica

luni, 16 septembrie 2019, 339 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile