Romania deruleaza investitii in infrastructura IT pentru digitalizarea serviciilor, precum fluxul documentelor de stare civila
Fluxul documentelor de stare civila va fi digitalizat, în timp ce pe domeniul de sanatate va fi dezvoltat si implementat un proiect ce va permite emiterea în sistem electronic a concediilor medicale si a biletelor de trimitere catre diverse specializari, a declarat pentru AGERPRES, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Bogdan Cojocaru.
'Este evident faptul ca ne dorim cu totii sa scapam de drumurile facute la institutiile publice, de statul la cozi si de teancurile de documente care ni se solicita (...) MCSI materializeaza ideea de digitalizare prin implementarea mai multor proiecte in parteneriat cu celelalte structuri guvernamentale. De exemplu, fluxul documentelor de stare civila va fi digitalizat prin demararea proiectului 'Sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civila'- SIIEASC (...) Obiectivul general al proiectului consta in informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru inregistrarea si eliberarea efectiva a documentelor de stare civila, precum si implementarea suportului necesar dezvoltarii si accesarii serviciilor electronice care au la baza informatii primare de stare civila. Astfel, prin SIIEASC vor fi create premisele modernizarii sistemului de emitere a actelor de stare civila aferente evenimentelor primare de viata, fiind vorba despre nastere, casatorie, divort si deces. Mai mult, se va reduce timpul de solutionare a cererilor venite din partea cetatenilor pentru emiterea acestor documente, iar statul la rand in fata ghiseelor va disparea', a afirmat Cojocaru.
Acesta a mentionat ca proiectul este realizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), in parteneriat cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), iar finantarea provine prin Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
Potrivit ministrului, alte tinte in derularea procesului de debirocratizare sunt reprezentate de implementarea de proiecte in parteneriate cu Ministerul Educatiei, precum si cu Ministerul Sanatatii.
'Lista colaborarilor nu se incheie aici, MCSI fiind partener cu Ministerul Educatiei, in realizarea proiectelor Wireless Campus, Biblioteca Virtuala si Catalogul Electronic, in timp ce, pe domeniul medical, lucram la implementarea mai multor proiecte, precum 'Concediile medicale si biletele de trimitere' emise electronic sau Constituirea la nivel national a 'Registrului Bolilor'. Echipa din cadrul MCSI nu neglijeaza niciun domeniu si sprijina toate institutiile publice care doresc sa dezvolte proiecte. Astfel, in anul Centenarului Marii Uniri, lucram impreuna cu reprezentantii Ministerului Culturii la digitalizarea patrimoniului national', a spus ministrul Comunicatiilor.
Detalii, pe Economica