România intră în 'FMI'-ul Chinei. Ţinta: bani pentru autostrăzi
România ar putea deveni anul acesta membru al Bancii Asiatice de Investitii în Infrastructura, dupa mai bine de doi ani de tatonari. Odata cu intrarea în acest club, România ar avea acces mai usor la finantari chineze pentru construirea de autostrazi în Parteneriat Public Privat (PPP).
In timp ce tarile din regiune se bat pentru banii chinezilor si chiar primesc investitii din partea lor, Romania pare ca este ocolita. Acest lucru s-ar putea schimba insa odata cu intrarea in Banca Asiatica de Investitii in Infrastructura, daca oficialii romani vor sti cum sa isi joace cartile.
Creata de chinezi ca alternativa la institutiile financiare internationale conduse de americani (FMI) sau japonezi, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) a ajuns la 87 de membri, dupa ce a atras inca din start, in decembrie 2015, tari europene puternice precum Germania, Marea Britanie si Austria.
Institutia financiara unde chinezii sunt cel mai mare actionar a si inceput sa acorde imprumuturi. Un exemplu recent este cel dat Turciei, membru al bancii asiatice, care primeste 600 de milioane de dolari pentru cresterea capacitatii tarii de stocare a gazelor.
Romania este si ea invitata sa fie membru, iar pentru aceasta trebuie sa contribuie, pana la sfarsitul anului, cu o prima transa de 6,2 milioane de dolari la capitalul bancii asiatice, potrivit unui proiect de lege care a ajuns saptamana aceasta pe masa Guvernului.
Prin intrarea in aceasta banca, Romania ar avea acces la imprumuturi mai avantajoase, cu dobanzi mai mici, termene mai lungi de rambursare si posibilitatea de renegociere a conditiilor, au explicat pentru ECONOMICA.NET surse guvernamentale.
Tinta ar fi investitiil prin Parteneriat Public – Privat, in special autostrazi, adauga sursele.
Detalii, pe Economica