Romania, locul doi in regiune la cel mai scazut raport al firmelor la 1.000 locuitori
România se afla pe locul al doilea în Europa Centrala si de Est la cel mai scazut raport privind numarul de companii la 1.000 de locuitori, potrivit unei analize realizate de Coface România privind maturitatea mediului de afaceri românesc.
'Dupa Serbia, Romania inregistreaza cel mai scazut raport din Europa Centrala si de Est al numarului de companii la 1.000 de locuitori, respectiv 23. Totusi, aceasta nu inseamna ca 'rata de antreprenoriat' din Romania este doar de 2,3%. Prin 'rata de antreprenoriat', intelegem numarul de persoane fizice care au fost actionari la cel putin o companie, raportat la numarul populatiei din Romania. Astfel, conform inregistrarilor oficiale la Registrul Comertului, aproximativ 3,22 milioane persoane fizice au detinut, in calitate de actionar direct, cel putin o companie in Romania. Dintre acestia, aproximativ 8% sunt persoane fizice din strainatate. Astfel, inseamna ca raman 2,96 milioane romani care au detinut cel putin o companie in Romania, ceea ce implica o rata de actionariat de aproape 15%, una dintre cele mai ridicate din Europa Centrala si de Est. Cum se explica acest paradox: Romania inregistreaza una dintre cele mai ridicate rate de antreprenoriat dar, in acelasi timp, si cel mai scazut raport al numarului de companii raportat la populatia totala', se arata in document.
Conform Coface, antreprenorul roman este unul dintre cei mai 'combinativi' din regiune, media numarului de actionari implicati intr-o companie din mediul de afaceri romanesc fiind de 2,5 persoane fizice.
Detalii, pe Economica