Home / Stiri financiare / Romania nu renunta: consumatorii de electricitate ar putea subventiona, prin CfD, o viitoare centrala pe carbune. Direct, fara licitatie

Romania nu renunta: consumatorii de electricitate ar putea subventiona, prin CfD, o viitoare centrala pe carbune. Direct, fara licitatie

Romania nu renunta: consumatorii de electricitate ar putea subventiona, prin CfD, o viitoare centrala pe carbune. Direct, fara licitatie

În teorie, subventia care va fi acordata de consumatori, prin factura, investitorilor care vor construi capacitati noi de producere a energiei electrice, pe baza viitoarelor Contracte de Diferenta (CfD) ar trebui sa se faca dupa o licitatie. În practica, la vitoarele centrale pe carbune cu mecanism de stocare a carbonului, se va face direct, la fel ca si pentru reactoarele de la Cernavoda, adevaratul motiv pentru care se instituie schema.

Ministerul Energiei a pus la dispozitia publicului o varianta actualizata a sumarului studiului comandat pentru introducerea mecanismului CfD in Romania, care detaliaza putin mecansimul de directionare a banilor. Mai intai, pentru cine este mai putin familiarizat cu mecansimul, sa explicam ce inseamna CfD.

Ce inseamna de fapt mecanismul CfD

Pe scurt, este o modalitate de a se finanta investitiile in productia de energie, care nu se sustin, cel putin in prima faza, doar din vanzarea energiei electrice pe piata

Mecanismul denumit Contract pentru Diferenta (CfD) functioneaza prin stabilizarea veniturilor pentru producatorii care beneficiaza de acesta, la un nivel de pret fix, cunoscut sub numele de „pret de exercitare" (strike price).Prin Pretul de exercitare se intelege, la nivel general, pretul final per MWh pe care investitorul il va obtine ca urmare a contractului pentru diferenta. Pretul de exercitare este un pret al energiei electrice care reflecta costul investitiei intr-o anumita tehnologie.

Pentru proiectele care vor beneficia de sprijin sub forma mecanismului CfD se va stabili, anual, un „pret de referinta" ex-ante, calculat pe baza valorilor medii ale preturilor inregistrate pe pietele centralizate in anii precedenti pentru livrare in perioada de aplicare.

Astfel, in cursul unui an, producatorii beneficiari de CfD isi vor vinde energia electrica produsa pe piata concurentiala de energie electrica si vor obtine venituri din aceasta vanzare; in cazul in care pretul obtinut de ei pe aceasta piata este sub pretul fix denumit „pret de exercitare", vor primi o plata reprezentand diferenta dintre „pretul de referinta" si „pretul de exercitare". Platile vor fi efectuate de catre o entitate intitulata Contraparte. Cel mai probabil aceasta va fi OPCOM, daca propunerea ME va fi acceptata.

In schimb, daca pretul obtinut de ei prin vanzarea de electricitate pe piata concurentiala este mai mare decat pretul de exercitare, producatorii beneficiari de CfD vor trebui sa ramburseze catre Contraparte diferenta respectiva, pana la nivelul pretului de exercitare.

Detalii, pe Economica

marti, 07 mai 2019, 472 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile