Romania paraseste podiumul european al electricitatii ieftine, desi preturile au scazut
Daca în trecut eram obisnuiti cu statisticile care aratau ca populatia plateste, în România, cele mai mici preturi la energia electrica, situatia începe sa se schimbe.
La finalul anului trecut, pretul final, cu toate tarifele si taxele, platit de populatia din Romania, era de 131 euro/MWh, in medie, potrivit ultimelor statistici ale DG Energy. Preturi mai mici decat la noi sunt in Bulgaria (99,88 euro, cel mai mic pret din UE), Ungaria (112,3 euro) si in Lituania (109,7 euro) si suntem aproape la acelasi nivel de pret cu Croatia (131,1 euro). Pretul din Romania este inca mult sub media europeana (212,5 euro/MWh). Iata graficul cu preturile din Europa, in trimestrul 4 2018.
Amintim ca, dupa adoptarea OUG 114, preturile finale la energia electrica din Romania sunt reglementate de stat, pentru populatia care nu isi alesese un furnizor pe piata concurentiala (circa 7 milioane de consumatori casnici din cei noua milioane). Nivelul preturilor, care se va mentine pana vara viitoare, este acelasi cu cel din decembrie 2018, pentru acesti clienti, iar cei care platesc preturi mai mari in concurential se pot intoarce in reglementat in acest pret. Puteti citi mai jos care este procedura:
Factura mai mica la electricitate? Cum puteti schimba furnizorul, dupa introducerea preturilor reglementate
S-a scumpit energia electrica in ultimul an, pentru populatie, in Romania? Datele DG Energy spun ca, dimpotriva, consumatorii romani au avut parte de o ieftinire (raportat la preturile in euro), inainte ca statul sa decida re-reglementarea pietei pentru urmatorii trei ani, prin OUG 114. Iata de ce.
Detalii, pe Economica