Romania plateste din greu emisiile de CO2, dar importa energie din carbune din afara UE, fara taxe. De ce ar fi nevoie de taxe la import
Realitatea pe scurt: termocentralele din UE, deci si din România, mai ales cele pe carbune, gâfâie sub povara certificatelor de CO2 pe care sunt obligate sa le plateasca, însa în UE intra masiv energie electrica produsa tot din carbune, din tarile învecinate, care nu este purtatoare de astfel de taxe, si este astfel si mai ieftina. România este afectata direct si se pune întrebarea: nu trebuie impusa o taxa de carbon la importurile de energie electrica din afara UE? Cifrele si ratiunea, mai jos.
Sandbag, o organizatie neguvernamentala a realizat un studiu referitor la asa numita "carbon leakage", in care arata cum, intr-o Uniune Europeana care tinde spre emisii zero si face eforturi enorme in acest sens intra nestingherita energie electrica produsa din carbune din statele vecine, unde nu se plateste aceasta taxa.
Solutia: taxa de carbon la electricitatea care intra in UE.
Intai, realitatea intregului continent. Importurile de energie electrica ale statelor din UE din sistemul EU-ETS (deci unde se plateste taxa de carbon) au crescut de la 3 TWh in 2017 la 21 TWh in 2019. Aceste importuri provin din tari unde taxa de carbon este zero sau aproape zero. Emisiile totale asociate acestor importuri sunt de 26 de milioane de tone de CO2, echivalentul intregii productii de energie electrica din carbune a Italiei. Aceste importuri au o valoare totala de circa 1,6 miliarde de euro, daca s-ar fi platit certificate de emisii pentru ele s-ar fi strans circa 630 de milioane de euro.
Iar situatia se va dezvolta, aparent nestingherita. Capacitatea de interconectare intre UE si statele vecine este programata sa creasca cu 31%. 15% din liniile noi vor lega UE de Balcanii de Vest, unde sunt cele mai poluante termocentrale din Europa.
In conditiile in care in UE se vorbeste despre inchiderea a tot ce inseamna centrala pe carbune si chiar se va impiedica, prin politica Bruxelles-ului, chiar si extinederea utilizarii gazelor (cu emisii la jumatate) in generarea de energie, in tarile vecine UE care sunt conectate sau vor fi la reteaua europeana sunt planuri pentru costructia a 57.000 MW in centrale noi pe carbune-adica de trei ori puterea instalata a Romaniei.
Detalii, pe Economica