Romania se bate cu SUA pe piata globala a produselor bio. Fermierii locali ruleaza 270 de milioane de euro anual - Raport USDA
Chiar daca fata de alte state europene România are o productie redusa de produse vegetale ecologice, lipsa unitatilor de procesare o face un jucator important pe piata globala. Fermierii români ruleaza anual 250-270 de milioane de dolari, tara noastra fiind "atât o piata de desfacere cât si un competitor pentru SUA", arata un raport al USDA.
Cererea de pe pietele externe ramane principalul motor al dezvoltarii agriculturii economice din Romania, sector in care se ruleaza intre 250 si 270 de milioane de euro anual, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultura al SUA (USDA).
In contextul unui consum local in crestere, dar inca insuficient, dar si a lipsei produselor bio procesate fabricate in Romania, fermierii nosti sunt nevoiti sa exporte si se intalnesc astfel pe marile piete europene cu competitia americana. "Romania este atat o piata de desfacere cat si un competitor pentru SUA", spun analistii USDA, potrivit carora 80% din productia noastra ajunge peste granite.
In schimb, pridusele bio procesate din magazinele romanesti sunt in mare parte importate.
"Romania este un producator relativ mic din punct de vedere al suprafetei cultivate cu produse bio in raport cu suprafata totala cultivata. De asemenea, lipsa unitatilor de procesare ii obliga pe fermieri sa gaseasca piete externe pentru marfa lor, astfe ca un volum mare de produse organice este exportat. Totodata, cererea locala in crestere, coroborat cu o limitare a produselor locale disponibile pe piata, a dus la cresterea importurilor pe acest segment", explica specialistii USDA de ce Romania este atat un concurent, cat si o piata de desfacere pentru SUA.
Detalii, pe Economica