Home / Stiri financiare / Romania, tara fara justitie. O lege din 2004 poate ajuta clientii inselati de banci, dar statul tace

Romania, tara fara justitie. O lege din 2004 poate ajuta clientii inselati de banci, dar statul tace

Romania, tara fara justitie. O lege din 2004 poate ajuta clientii inselati de banci, dar statul tace

Autoritatile române au de sase ani la dispozitie o directiva europeana, transpusa în legislatia nationala, care ar putea duce la stoparea practicilor abuzive în domeniul protectiei consumatorilor, inclusiv a clauzelor abuzive utilizate de comercianti pe scara larga. Prevederile hotarârii de guvern la care facem referire nu au fost însa folosite pâna acum.

.

Consumatorii romani au avut ocazia sa revada in aceasta vara modul eficient in care lucreaza Banca centrala si guvernul cu bancile comerciale. Aceasta alianta tripartita a decis sa amane in mod repetat aplicarea a doua noi articole din Codul de procedura civila, care ar fi putut duce la eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit si nu numai, definite in legea 193/2000.

Insa, exista deja o prevedere legislativa in vigoare care nu a fost aplicata pana acum, desi dateaza din 2004, este aplicabila din 2007 si a fost intarita in 2011, care are ca scop chiar sistarea practicilor abuzive repetate ale comerciantilor.

Faceti cunostinta cu HG 1553/2004

Pe scurt

Aceasta HG spune ca niste autoritati competente trebuie sa apere interesele colective ale consumatorilor, daca legile sunt incalcate. In acest sens, aceste autoritati, sesizate de o asociatie de profil autorizata, trebuie sa initieze actiuni de URGENTA pentru incetarea practicilor ilicite/abuzive in ceea ce priveste clauzele abuzive in contractele incheiate intre consumatori si comercianti, contractele de credit, pachetele turistice sau teleshopping-ul si nu numai. Actiunile in incetare sunt folosite cu succes la nivelul statelor membre UE, cu exceptia Romaniei.

"Actiunile in incetare sunt menite sa determine incetarea sau interzicerea incalcarilor care contravin intereselor colective ale consumatorilor. Apropierea legislatiilor in temeiul directivei permite cresterea eficientei acestor actiuni si buna functionare a pietei interne.

Incalcarile avute in vedere se refera, in special, la creditele de consum, pachetele de servicii pentru vacante si circuite, clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii, contractele la distanta si practicile comerciale neloiale", se arata in sinteza Directivei europene publicata pe site-ul UE.

Detalii, pe Economica

luni, 19 august 2013, 516 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile