Romania vs Europa la pretul mancarii in ultimii opt ani
Cu scumpiri de 11,4% fata de 2010, tara noastra se afla departe de statele cu cele mai mari majorari de pret la alimente în perioada analizata. În ultimii opt ani s-a ieftinit carnea de pui, dar s-au majorat simtitor, cu pâna la 30%, preturile la oua, legume si fructe.
2018 a fost pentru romani un an cu crestere moderata a preturilor la alimente fata de 2010, luat ca punct de referinta intr-o analiza realizata de ECONOMICA.NET pe baza datelor generate de Food Price Monitoring Tool, un instrument creat de Euromonitor cu date despre evolutia preturilor la raft in industria alimentara. Practic, cu un plus de 11,4% fata de 2010, tara noastra se afla departe de statele cu cele mai mari majorari de pret in perioada analizata, insa este de mentionat ca in doua state membre-Irlanda si Elvetia - locuitorii mananca putin mai ieftin.
Romania, in trendul zonei
Cel mai scump raportat la 2010 si la statele membre au mancat anul trecut locuitorii Estoniei care au scos din buzunare pentru aceleasi alimente cu 28% mai mult. Scumpirile au fost similare si in Malta, Cehia, Ungaria unde alimentele s-au scumpit cu 27,2%; 26,9% si respectiv 24,3%. De asemenea, au fost scumpiri mai mari de 20% in Islanda, Lituanua si Slovenia, in timp ce media la nivelul UE a fost de 13,6%. In statele din zona euro, scumpirea la alimente a fost de 12,8%.
Majorari similare cu cele din Romania s-au raportat in Spania(11,4%), Italia (12,4%) sau Olanda (10,5%).
Pe categorii de produse, romanii s-au confruntat cu cea mai mica crestere de pret la paine si cereale, de numai 3,9% fata de 2010, dar au fost si doua state-Grecias, Elvetia si Irlanda unde acest aliment de baza s-a ieftinit.
Cea mai scumpa paine fata de acum opt ani se regaseste in Cehia, Estonia si Malta unde magazinele au afisat preturi cu 28,5%,21,4% si respetiv 19,8%. De asemenea, in 15 state membre, printre care Austria, Ungaria, Polonia, painea s-a scumpit cu peste 10%. Situatii similare ca cea din Romania au fost in Franta si Spania cu majorari de 4,4 si respectiv 4,7%.
S-a ieftinit carnea de pui
La carne (toate tipurile), scumpirile din Romania au fost ca cele din Olanda, de 6%, printre cele mai mici din UE, in conditiile in care doar in Portugalia, Evetia si Grecia plusul a fost mai mic, de 2,7%;1,7% si respetiv 0,3%. In schimb, Islanda a fost campioana la crestere cu scumpirila carne de 23,7%, urmata de Slovenia cu 2,4% si Malta cu 23,1%.
Detalii, pe Economica