Romanii, codasii Europei la asociere: cooperativele agricole au ajuns la afaceri de 204 milioane de euro, 1,8% din valoarea sectorului vegetal
România este printre codasii Europei la asociere în agricultura, motiv pentru care cooperatiile ruleaza doar 200 de milioane de euro anual. Înseamna cam cât cheltuiesc românii pe flori sau 1,8% din valoarea sectorului vegetal.
In ciuda avantajelor demonstrate, fermierii romani sunt inca reticenti la asociere, astfel ca Romania este la coada clasamentului UE in ceea ce priveste numarul de cooperative agricole, membri cooperatori, dar si business-ul total generat de aceste forme asociative, indica ultimul raport pe aceasta tema realizat de Comisia Europeana. Mai exact, conform ultimelor date disponibile, cooperativele din Romania au generat in 2017 un business total de 204 milioane de euro, la fel ca si Malta, fiind antepenultima tara din UE din acest punct de vedere, inaintea Croatiei, ale carei cooperative au generat 167 de milioane de euro si Cipru, unde cooperativele au rulat 62 de milioane de euro.
Aceasta in contextul in care, anul trecut, valoarea productiei vegetale - domeniu in care activeaza toate cooperativele recunoscute din Romania - a ajuns la 61,2 miliarde de lei (13 miliarde de euro), in crestere fata de 2017 cand a fost de aproximativ 53,2 miliarde de lei (11,3 miliarde de euro). Practic, daca ne raportam la datele din 2017, putem spune ca business-ul cooperativelor inseamna doar 1,8% din valoarea productiei vegetale.
La nivel local exista 68 de cooperative agricole si 24 de asociatii ale organizatiilor de producatori sau organizatii de producatori. Spre comparatie, in Franta, tara cu cel mai mare numar de cooperative agricole (2.400), se ruleaza in acest tip de busines 84,3 milioane de euro pe an. Mai mult, cooperativele de acolo au o cota de piata de peste 50% in sectoarele in care activeaza.
Detalii, pe Economica