Romanii cu fotovoltaice acasa, lasati din nou cu ochii-n soare. ANRE va emite abia peste o luna reglementarile pentru ei, desi a trecut termenul
Persoanele fizice care si-au instalat panouri fotovoltaice acasa în speranta ca, asa cum prevede si legea, vor primi bani pentru surplusul de energie produsa care estre varsata în retea, mai au de asteptat. Termenul pâna la care ANRE trebuia sa reglementeze activitatea lor a expirat saptamâna trecuta, si se pare ca va mai trece cel putin o luna pâna când prosumatorii vor primi si bani pentru energie livrata în retea, pe care o dau acum gratis.
In luna iulie, intra in sfarsit in vigoare o lege (184/2018) prin care se reglementau si la noi prosumatorii, adica micii producatori de energie electrica, ce isi monteaza acasa panouri fotovoltaice si pot vinde surplusul de energie in retea, la un pret stabilit de autoritati. In acea lege se spunea ca, in termen de 90 de zile, Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei, ANRE, trebuia sa emita cadrul de reglementare specific, pentru ca prosumatorii sa poata fi autorizati ca atare si sa primeasca si banii pentru energia livrata in reteaua de distributie.
"Prosumatorii care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrica, produsa si livrata in reteaua electrica, furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor ANRE", scria in lege.
Totodata, furnizorii de energie electrica sunt obligati, la solicitarea prosumatorilor cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, sa achizitioneze energia electrica produsa la un pret egal cu pretul mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare in anul anterior. Acum, prosumatorii ar urma sa primesca circa 22 de bani/kWh.
Termenul de 90 de zile a expirat insa saptamana trecuta, fara ca ANRE sa fi emis reglementarea, dupa cum atrage atentia Marian Mandru, coordonator de campanii la Greenpeace Romania, persoana preocupata de statutul micilor producatori de energie.
Detalii, pe Economica