Home / Stiri financiare / Romanii cu panouri fotovoltaice acasa, in sfarsit legalizati. Cati bani primesc prosumatorii si ce trebuie sa mai stie

Romanii cu panouri fotovoltaice acasa, in sfarsit legalizati. Cati bani primesc prosumatorii si ce trebuie sa mai stie

Romanii cu panouri fotovoltaice acasa, in sfarsit legalizati. Cati bani primesc prosumatorii si ce trebuie sa mai stie

Proiectul final al legii care modifica legislatia în domeniul energiei regenerabile a fost într-un final trimis la vot final în Camera Deputatilor. Micii producatori casnici de energie electrica vor putea în sfârsit sa îsi vânda energia pe care o produc acasa în exces fata de consumul lor. Iata detaliile.

Consumatorii casnici de energie electrica ce au si instalatii mici de productie care genereaza energie mai mult decat consumul propriu vor avea, dupa mai multi ani de discutii, cadrul legal si posibilitatea de a vinde in retea electricitate. Intr-un final, se pare ca barierele in calea acestei mici afaceri, dezvoltata insa pe scara larga in vestul Europei, au fost ridicate.

Iata mai intai definitia din viitoarea lege:

"Prosumator – clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile produsa in cladirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidentiala, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau in acelasi sistem de distributie inchis, cu conditia ca, in cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activitati sa nu constituie activitatea lor comerciala sau profesionala primara".

Legiutorul a limitat insa pragul de detinere de capacitate de generare de electricitate pe care prosumatorul trebuie sa o aiba ca sa poata vinde in acest mod surplusul de energie in retea. Cumparatorul este furnizorul. 

"Prosumatorii care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor ANRE", scrie in lege.

Pretul pe care il primesc prosumatorii este, dupa lungi discutii, cel de pe piata spot a energiei electrice, dar nu cel din momentul livrarii, ci cel din anul anterior. Ca exemplu, pretul mediu ponderat de inchidere al PZU in anul 2017 a fost de 227 de lei, deci se vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat in retea. Iata textul de lege:

Furnizorii de energie electrica sunt obligati, la solicitarea prosumatorilor cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice conform alin. (6), sa achizitioneze energia electrica produsa conform alin. (6), la un pret egal cu pretul mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare in anul anterior.

Oamenii nu vor primi banii direct, ci se va face o regularizare, intre banii platiti de ei pentru energia consumata din retea si ce trebuie sa primeasca in urma injectarii de energie in retea. Furnizorii sunt obligati sa le preia energia, iar distribuitorii sunt obligati sa ii racordeze la retea. Amintim ca este necesar un smartmeter care sa masoare in dublu sens, atat energia activa cat si pe cea reactiva.

Detalii, pe Economica

luni, 18 iunie 2018, 716 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile