Romanii, printre cei mai protejati europeni in caz de neplata a facturilor la utilitati
Consumatorii români de energie electrica si gaze beneficiaza de unele dintre cele mai relaxate proceduri de deconectare în cazul în care nu îsi platesc la timp facturile, potrivit unei cercetari recente a ACER, asociatia agentiilor de reglementare din Europa.
Datele ACER referitoare la perioada minima in care furnizorul de energie electrica poate cere deconectarea clientilor in caz de neplata arata o situatie destul de favorabila pentru consumatorii casnici de electricitate din Romania.
Daca, in medie, la nivelul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, perioada minima de deconectare in caz de neplata este de 28 de zile lucratoare, in Romania aceasta ajunge la 50 de zile. De asemenea, pentru neplata facturilor de gaze naturale, perioada mnima de deconectare este de 24 de zile-media europeana, si de 45 de zile lucratoare, in Romania. Facem precizarea ca datele sunt valabile pentru anul 2016.
Cum sta Romania in clasamentul european
Bine, daca judecam din punct de vedere al protectiei consumatorilor. In cazul energiei electrice, doar in trei tari din Europa procedura de deconectare de la retea a fost mai lunga decat cele 50 de zile lucratoare din Romania: Ungaria, Spania si, de departe, Grecia, unde abia dupa aproape 80 de zile consumatorul care nu a platit este in final deconectat de la retea.
La gaze, situatia este si mai avantajoasa pentru consumatori. Analizand datele ACER, rezulta ca doar in Ungaria deconectarea in caz de neplata este mai indelungata decat in Romania.
Totusi, ACER subliniaza ca datele referitoare la durata reala a deconectarii nu sunt colectate in multe state membre ale Uniunii Europene, dar Asociatia mai spune ca, acolo unde sunt disponibile, cifrele arata ca durata reala a procedurii de deconectare este cu cateva zile mai lunga decat cea minima stabilita prin legi.
Detalii, pe Economica