Romgaz scoate mai mult gaz si face mai multi bani, statul ii taie din profit si ii goleste conturile
Romgaz, unul dintre cei doi mari producatori de gaze din România, si singurul controlat de stat, îsi creste productia si afacerile, pe fondul cresterii preturilor la gaze, dar statul român, în dubla sa calitate, de reglementator si de patron, îi taie profitul, isi îi goleste conturile.
Romgaz a inregistrat in primele noua luni o productie de gaze naturale de 3,92 miliarde de metri cubi, cu 171 milioane de metri cubi mai mare decat productia realizata in perioada similara a anului anterior (+4,56%) si cu 61 milioane de metri cubi mai mare decat cea programata (+1,5%). Beneficiind si de conditii de piata mai bune, caracterizate prin preturi mai mari, cifra de afaceri a companiei a crescut si ea cu 6%, pana la 3,44 miliarde de lei.
Cresterea productiei este un aspect esential nu doar pentru Romgaz, ci si pentru toata Romania, mai ales in contextul in care Petrom, celalalt producator, se confrunta cu o scadere a productiei, generata de declinul natural al zacamintelor-in trimestrul trei scaderea a fost de 6% fata de acelasi trimestru din 2017.
In ciuda acestor rezultate operationale si financiare mai bune, profitul companiei la noua luni a fost cu 14% mai mic decat cel de anul trecut, ajungand la doar 1,02 miliarde de lei.
Cea mai importanta cauza a scaderii profitului este generata de suma mai mare pe care Romgaz a trebuit sa o plateasca statului in contul redeventei si a impozitului suplimentar pe care Guvernul il percepe ca urmare a liberalizarii pietei de gaze. In contul redeventei, suma platita suplimentar de companie a fost de 97 de milioane de lei, iar in contul impozitului suplimentar de 104 milioane de lei. Cauza: din luna februarie 2018, ca urmare a unei reglementari a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, redeventa nu se mai aplica la pretul real de vanzare al gazelor, pe care il primeste efectiv Romgaz, ci la un pret de referinta calculat in fuunctie de cotatia spot a gazului la hub-ul de la Baumgarten (Austria) – Central European Gas Hub. Or, potrivit oficialilor Romgaz, spre exemplu, in trimestrul trei al acestui an, pretul mediu de pe piata romaneasca, deci acolo unde compania vinde gazul, a fost de circa 75 de lei/MWh, insa cel de la CEGH a fost de circa 110 lei, iar compania a platit procentele de redeventa si impozitul suplimentar la acest din urma pret.
Detalii, pe Economica