Rompetrol, care detine singura petrochimie din Romania, va reporni instalatia de polietilena de inalta densitate
Rompetrol, singura companie din România care opereaza instalatii petrochimice, anunta repornirea instalatiei de polietilena de înalta densitate (HDPE) de pe platforma rafinariei Petromidia. Compania va continua si în acest an investitiile în petrochimia de la Midia.
"Compania si-a propus repornirea in perioada urmatoare a instalatiei de polietilena de inalta densitate, oprita timp de peste patru ani din cauza volatilitatii ridicate a cotatiilor la materia prima (etilena) si produse finite. In acest sens, s-au inceput in primul trimestru al anului procedurile de revizie si testare a instalatiei (verificare/modernizare echipamente, avizari, etc)", se arata in comunicatul companiei Rompetrol Rafinare Constanta, emis cu ocazia prezentarii bilantului pentru primul trimestru al acestei luni.
Instalatia HDPE ar urma sa fie repornita pana la jumatatea acestui an, potrivit termenelor estimate de companie.La Petromidia functioneaza singura unitate petrochimica din tara, activitatea fiind reluata aici in 2014. Alaturi de instalatia HDPE, care va fi repornita, pe platforma rafinariei mai functioneaza instalatia de polipropilena (PP), care functioneaza 100% cu materie prima produsa in rafinarie si instalata de polietilena de joasa densitate (HDPE), care functioneaza cu etilena din import.
In primul trimestru al acestui an, productia totala de polimeri de pe platforma Petromidia a fost de circa 43.000 de tone, cu 30% peste cea din primele trei luni ale anului 2017, cresterea fiind determinata de functionarea continua a instalatiilor de polimeri in acest an, dupa cum sustine compania.
Chiar daca afacerea nu este momentan profitabila (la o cifra de afaceri de 61 de milioane de dolari s-au inregistrat pierderi nete de 5,4 milioane), Rompetrol va continua sa investeasca in acest business, pe care si alti actori importanti din piata petroliera il considera profitabil in viitor. Potrivit comunicatului, 12% din investitiile programate in acest an, de 57 de milioane de dolari, vor merge catre petrochimia de la Midia.
Detalii, pe Economica