Rompetrol va construi o centrala termoelectrica la Midia, dupa ce fondul romano-kazah va deveni operational
Grupul Rompetrol va construi o centrala termoelectrica în cogenerare la Midia, aceasta fiind una dintre primele investitii care vor fi derulate prin Fondul de Investitii Româno-Kazah, dupa ce va deveni operational, potrivit unor discutii informale purtate de reporterul economica.net cu oficiali ai companiei. Toti ceilalti producatori de carburanti din România au si unitati de generare a energiei electrice.
“Intentia, mai veche, este de a construi o centrala termoelectrica in cogenerare, langa rafinaria Petromidia. O parte din energia produsa va fi folosita pentru consumul nostru, al rafinariilor, depozitelor si retelei de benzinarii, iar o parte va fi vanduta in retea. Si va produce si abur tehnologic pentru rafinaria Petromidia”, au spus oficialii companiei.
Odata cu aceasta centrala, rafinaria va fi si protejata de fluctuatiile de tensiune care mai apar in reteaua de inalta tensiune din zona Dobrogei, un incident de acest fel avand loc chiar saptamana trecuta, la statia Transelectrica de la Medgidia.
Ideea unei noi unitati de generare la Midia nu este noua si a fost anuntata de oficialii Rompetrol (KazMunaiGas International – KMGI, detinuta de compania petroliera nationala a Kazahstanului, KazMunaiGas) cu ani in urma, dar ea revine in actualitate ca urmare a deciziei Guvernului de a debloca negocierile pentru constituirea fondului romano-kazah.
“Este o investitie mare, pe care ne-o asumam din mai multe ratiuni economice: va avea o capacitate totala de 136 de MW energie termica si 73 MW energie electrica. Un prim avantaj va fi ca aceasta energie termica va asigura aprovizionarea orasului Navodari, unde lucreaza cea mai mare parte din angajatii rafinariei”, spunea, in 2014, Catalin Dumitru, vicepresedinte la acea vreme al grupului. Centrala ar urma sa functioneze cu gaze naturale, cat si cu gazele rezultate din activitatile de rafinare. Scopul final ar fi reducerea costurilor rafinariei cu 10-15 milioane de dolari pe an.
Pe de alta parte, daca ideea se va materializa, Rompetrol se va alatura celorlalte doua mari companii petrolioere din Romania, care au si capacitati de generare a energiei electrice. OMV Petrom, unul din cei doi producatori de gaze din Romania, are centrala pe gaze in ciclu combinat de la Brazi, de 860 MW, si avea si un parc eolian, pe care l-a vandut. Lukoil are, pe platforma rafinariei Petrotel, o centrala in cogenerare de 61 MW si un parc fotovoltaic de 9 MW, pe langa un parc eolian de 42 de turbine in Dobrogea.
Detalii, pe Economica