Rucareanu, STS: Daca dorim ca 5G-ul sa se implementeze rapid, administratia publica sa usureze posibilitatea de a instala stalpii de semnal
Tehnologia 5G va determina în România schimbari ample în infrastructura retelelor de telecomunicatii pentru ca noua retea va avea nevoie de extrem de multe antene si stâlpi de semnal. Robert Rucareanu, consilier al directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) crede ca unul dintre aspectele de care trebuie sa se tina cont daca dorim ca reteaua 5G sa fie implementata rapid, este facilitatea accesului operatorilor de telecomunicatii de a instala siturile pentru semnal.
"5G-ul din punct de vedere tehnic implica un numar foarte foarte mare de situri, de locatii unde se va furniza semnalul pentru terminale si senzori. Este, practic, greu de imaginat cat de mare va fi numarul acestor situri, ori acest lucru implica si niste activitati in zona administrativa. Depinde foarte mult de catre conducerea comunitatilor locale si nu numai, ci si de catre administratia publica in general, sa usureze posibilitatea de a instala aceste situri, sa ofere aceasta posibilitate mai facil operatorilor de telecomunicatii.
Stim cu totii, este nevoie de foarte multe autorizatii la instalarea unui sit, incepand cu aprobarea asociatiei de locatari pana la acele autorizatii de constructie. Daca dorim ca 5G-ul sa se implementeze rapid in Romania, unul din aspectele de care trebuie sa tinem cont este facilitarea accesului la aceste avize necesare pentru instalarea siturilor", a declarat Robert Rucareanu la o conferinta online de profil.
El a adaugat ca un alt aspect al tehnologiei 5G este securitatea cibernetica si, in special, educatia digitala a oamenilor impreuna cu o schimbare de mentalitate. Noua tehnologie aduce si o crestere exponentiala a riscurilor, iar utilizatorii trebuie sa stie le ce riscuri se supun in momentul in care se conecteaza.
Detalii, pe Economica