SALARIILE ANULUI 2013: SCADERI pentru mai toate profesiile
Exista meserii pentru care salariile s-au dublat din 2008 si pana acum. La polul opus, angajati care altadata se laudau cu venituri mult peste medie au ajuns sa castige la limita supravietuirii. In continuare, un tablou fidel al salariilor actuale din Romania
In cea de-a doua categorie intra, pe de o parte, salariatii a caror soarta profesionala a depins exclusiv de sectoarele de activitate – atunci cand s-au prabusit acestea, s-au prabusit si veniturile lor. Intra aici agentii de vanzari din domeniul auto si toti angajatii din imobiliare: in cazul directorilor din real estate si constructii, scaderile au fost cele mai abrupte din economie, variind intre 40% si 80%.
Vine, apoi, esantionul doi: persoanele bine pregatite, obisnuite sa lucreze pe proiect, mai rar cu contract nedeterminat de munca si salariu fix, dar care depindeau, direct sau indirect, de industriile afectate de criza. Ne referim aici cu precadere la arhitecti si la managerii de proiect din constructii, specialisti care altadata isi permiteau sa refuze joburi din lipsa de timp sau de compatibilitate cu finantatorul, iar acum se multumesc cu orice proiect aparut pe o piata tot mai adancita in recesiune. In cazul acestora, prabusirea a fost mai lina, in piata vehiculandu-se ponderi de circa 20% din venitul obtinut inaintea crizei. Un domeniu care face o figura aparte este mass-media, unde, potrivit unor estimari mai vechi, in anii crizei economice si-au pierdut locul de munca peste 6.000 de jurnalisti si angajati din sector. Si totusi, conform cifrelor Institutului National de Statistica (INS), din 2008 si pana acum salariile ziaristilor nu au cunoscut deprecieri.
Unii da, altii ba
Potrivit celor mai multe voci din piata, 2013 va fi un an fara cresteri salariale. Un an, asa cum s-a tot spus, al stagnarii. Iar acolo unde patronii se vor invoi si le vor da subordonatilor un plus salarial, acesta nu va depasi, in general, rata previzionata a inflatiei, de 3,5%. Totusi, in opinia Alinei Draghici, team leader in cadrul Hay Group, „inceputul anului 2013 poate fi considerat drept optimist pentru angajatorii din Romania, daca avem in vedere procentajul ridicat de companii care iau in considerare aplicarea de majorari salariale. Astfel, 83% din companiile participante la «Studiul de remunerare» organizat de Hay Group au declarat ca vor creste salariile in 2013“. Media cresterii? Cam 5%, „cu diferente notabile in functie de sectorul de activitate“.
Intrand in detalii, reprezentanta Hay comenteaza ca sef de pluton va fi, si anul acesta, „mult discutatul sector IT, care a bugetat cresteri de 7,5%-8%. Foarte avantajati sunt programatorii care cunosc cele mai noi limbaje de programare sau care se pot adapta foarte rapid la cerintele in permanenta schimbare specifice acestui domeniu. Salariul lunar brut al unui astfel de angajat poate depasi 2.000 de euro inca din primii 3-5 ani de activitate“. Aceste venituri, comparabile in alte industrii doar cu ale sefilor de departamente sau ale managerilor de top, sunt pe punctul de a-i aduce pe culmile disperarii pe antreprenorii si managerii din domeniu, dupa cum subliniaza Monica Ion, de la compania de recrutare Psihoselect: „angajatii din IT sunt deja supraplatiti, raportat la eficienta muncii lor. In doi ani de zile, piata ar putea deveni prea putin atractiva pentru externalizarea serviciilor catre Romania“. Pentru moment, insa, jucatorii din acest domeniu trebuie sa inghita in sec si sa le satisfaca toate cerintele specialistilor in programare, design si retele.
Detalii, pe Capital